Na pulski mrkat stigle su prve ovogodišnje šparuge. Kad smo pitali prodavačicu koja je cijena šparuga - rekla nam je da pitamo preko puta, no i tamo smo ostali bez odgovora.
Svi koji paze na kvalitetu naminirnica, na pulskoj tržnici naći će zaista bogatu i raznoliku ponudu svježih domaćih poljoprivrednih proizvoda. U srijedu u jutarnjim satima nije bilo baš puno kupaca, a zasigurno je prilog tomu dalo i oblačno vrijeme koje je nagovještalo kišu.
Obilaskom štandova ustanovili smo da je najcjenjeniji crveni radič, čija je cijena 10 eura za kilogram, a mjesec dana ranije kilogram te zdrave namirnice koštao je (samo) šest eura. Za taj iznos sada se može kupiti kilogram crvene paprike.
Uz »regularni« krumpir, u ponudi je bio i sve popularniji slatki krumpir - batat, za kilogram kojeg je potrebno izdvojiti 3 eura. Također za 3 eura, nudio se kilogram karfiola, brokule, kelja i svježeg krastavca.
Za euro više možete kupiti zelenu salatu kao i cikoriju koje stoje 4 eura, a glavica domaćeg češnjaka prodavala se za 1 euro.
Novost na mrkatu su i jagode, a posudica stoji 4 eura. Kilogram jabuka Idared stoji 5 eura, a za istu cijenu možete kupiti i košaricu crnog grožđa.
Iako je kupaca bilo malo, uvijek ima onih koji preferiraju voće i povrće domaćih proizvođača. Razgovarali smo s gospodinom Ivanom, koji je na tržnicu došao po špežu.
- Na tržnici kupujem špinat, blitvu, češnjak... Iako su u trgovinama jeftinije namirnice, nemoguće je znati tko je proizvođač, i zato preferiram na mrkatu kupovati voće i povrće od proizvođača za koje sam siguran da su kvalitetni proizvođači, a namirnice su sigurno svježije nego u trgovinama. A za kupnju jaja definitivno se isplati doći na tržnicu, jer su jaja ovdje skoro kunu jeftinija. Sve to uzmem u obzir, i onda kombiniram!, rekao nam je Ivan.
Na ribarnici, koja radi od 7 do 14 sati, rano ujutro nije baš bilo kupaca, no, kako nam kažu naše sugovornice Alma i Mirela, prodavačice na ribarnici, kupci su pretežito stariji ljudi, a mlađi baš ni ne dolaze.
Za fini ručak moglo se naći podosta zanimljiva ponuda. Kilogram lignji koštao je 20 eura, ugor se prodavao po 8, a cipli po 5 eura. Za kilogram srdela, koje su ujedno i najjeftinija riba u ponudi, trebalo je izdvojiti od 3,50 do 6 eura.
U ponudi pulske ribarnice bila je jedna zanimljiva, i ne tako često viđena riba, tamne boje, riba vrana iliti kaval. Riba vrana najčešće se koristi za brodet, a može se pripremiti i na gradele.
- Denas je jako slabo kupci, lipo je vrijeme i sve, ali je slabi protok, kazala nam je prodavačica Mirela, a na pitanje kupuju li mlađi ljudi na ribarnici, Mirela nam odgovara da mladi rijetko dolaze.
Na svom štandu trenutno je imala u ponudi pretežno srdele, i ponešto sardona, koje se lakše čisti te je mnogi kažu da je ukusnija.
- Najviše ide srdela, kupuju najviše penzioneri, a od ponedjeljka do petka je jako slabo. Sve slabije i slabije se prodaje. Brodovi s plivaricama počeli su loviti početkom mjeseca, a lovostaj kreće krajem travnja, kaže Alma.