Obilježen Dan nezavisnosti BiH

Muratagić: "Istra je postavila visoko ljestvicu u toleranciji i suživotu jer prepoznaje čovjeka, što je jako važan element"

| Autor: Jelena Milović
(Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)


U Domu hrvatskih branitelja danas je prigodnom središnjom svečanosti obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Sudionici su se predstavili kulturnim programom, a želja im je bila da dočaraju BiH uz poeziju, pjesmu i ples. Nakon ovog dijela programa, dodijeljena su priznanja Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije, koja se dodjeljuju svake godine zaslužnim pojedincima, predstavnicima institucija i udruga.

Ove godine dobitnici priznanja su: Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Poreča, KUD Bosna iz Istarske županije, koje slavi 20 godina postojanja, Jasmin Omerović, predsjednik KUD-a Bosna, novinarka našeg lista - Glasa Istre, Gordana Čalić Šverko te gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Obilježavanju su se pridružili gosti, predstavnici lokalne i regionalne samouprave, predstavnik ambasade BiH, ministar savjetnik u ime veleposlanstva BiH Zoran Perković, a između ostalih i zamjenica župana Jessica Acquavita, zamjenik pulskog gradonačelnika Bruno Cergnul i predstavnici manjina Grada Pule. U programu se predstavilo 100-injak sudionika, a sve je započelo izvedbom himni operne pjevačice Vilme Grazie Žmak, u pratnji prof. Vesne Ivanović Ocvirk na klaviru.

Povijesni datum 1992. godine

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije prof. Muhamed Muratagić naglasio je važnost ovog datuma i podsjetio na povijesni datum 1992. godine, kada je nezavisnost proglašena.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

"Prošle su 32 godine od tada, a nakon provedenog referenduma, Skupština je taj dan, 1. ožujka, uzela kao dan obilježavanja. Na neki način je Bosna i Hercegovina tada obnovila svoju nezavisnost, jer ona traje još od Kulina bana, potom do svojih kraljeva 1463. godine, Otomanskog imperija, potom Austrougarske, Kraljevine SHS pa Jugoslavije u kojoj je Bosna i Hercegovina obnovila i državnost i nezavisnost.

Nakon toga je došla godina zla - 1992., gdje je unatoč proglašenju nezavisnosti i pokušaja kretanja putovima svojih susjeda; Slovenije i Hrvatske, i želje da se mirno raziđe i ne bude uvučena u sukobe, 6. travnja na nju izvršena agresija, koja je trajala sve do 1995. godine, a o tome svi znamo sve", podsjetio je Muratagić.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Smatra da je BiH nametnuta luđačka košulja, a na vlast su došle etnoreligijske stranke koje nikako ne daju da ova zemlja postane država svojih građana i da bude ono što EU od nje traži.

"Sad je BiH dobila status kandidata, ali ne vidim da se tu išta pomiče, jer da bi se nešto pomaklo nitko ne smije imati prioritet. Svi moraju zadovoljiti nekakve uvjete. Volio bih da EU traži od tamošnjih političara da naprave ustroj kakav imamo unutar EU, a ne da stalno postoji napetost. Ova situacija upravo pogoduje spomenutim strankama koje tjeraju svoju mladost da odlazi", tužno je konstatirao postojeću situaciju, premda je izrazio i nadu da će građani BiH ipak iznaći neko pozitivno rješenje i da će razum u konačnici prevladati.

Žive punim plućima

Za život u Istri predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije ističe da se u tom kontekstu ne treba spominjati tolerancija i suživot, već da oni ovdje žive punim plućima.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

"Njegujemo svoj kulturni, vjerski, nacionalni i jezični identitet, a moje sunarodnjake potičem da to uvijek čine te da imaju otvoreno srce za svoje susjede, uključenje u zajednici i poštovanje", rekao je ovom prilikom i zaključio kako je Istra, a gledajući i njen položaj na karti Hrvatske, njena glava, kako ju je nazvao.

"Istra je lokomotiva i u gospodarstvu, ali ona je i postavila visoko ljestvicu u toleranciji i suživotu jer prepoznaje čovjeka, što je jako važan element. Ostatak Hrvatske bi se u nju trebao ugledati", zaključio je Muratagić.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum