novo pravilo

Već dva mjeseca manča se može puštati i preko kartice. Evo što pulski ugostitelji kažu o tome u praksi

| Autor: Glas Istre
(Snimio Srećko Miljević/Pixsell)

(Snimio Srećko Miljević/Pixsell)


Prošla su dva mjeseca otkako je omogućeno da se napojnice u Hrvatskoj plaćaju karticama. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je jesmo li se naviknuli, ali i koliko je iznosila prosječna napojnica plaćena karticom.

Kada je napojnica u pitanju, građanima je, čini se, još uvijek gotovina najbolji prijatelj.

Neki građani su komentirali da su jednostavni navikli na ostavljanje manče u gotovini, te da je u kafiću čudno platiti karticom. Dodatno, jedan je istaknuo kako se najčešće odlučuje za gotovinu jer se kartično plaćanje obično mora unaprijed najaviti, a to mu nije navika.

Navika koja je ostala jest zaokruživanje računa.

"Najčešće se dogodi ono zaokružit ćemo iznos 3,80, dat ću ti četiri eura, i to je 20 centi napojnice, tako da različito je od gosta do gosta, uglavnom je riječ o centima", kazao je pulski konobar Tibor.

A je li lakše kada se napojnica dobije u gotovini ili karticom, otkrio je Denis Bimbašić, pulski ugostitelj.

"U globalu bi trebalo biti isto, ali trenutačno to ne funkcionira baš tako", rekao je Bimbašić.

"U prosjeku imamo četiri-pet napojnica putem kartica dnevno. U oba slučaja moraju se vraćati jedan korak natrag i na postojeći račun dodati napojnicu, tako da je podjednako", objasnio je Gianluca Draguzet, također Puležan ugostitelj.

Iz Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK-a kažu da u cijeloj priči s napojnicama problema nema, ali postoji određeni strah ugostitelja kada su u pitanju gotovinske napojnice.

"Bilo je normalno uzeti sa stola i staviti u džep, navikli smo se na to. Tu se sad dogodila promjena, treba je evidentirati u kasi ili ako ne želite primati napojnice, onda to morate jasno istaknuti na objektu, ali onda ih ne smijete ni primiti i tu se dogodio određeni strah, ne najveći problem, nego strah dok se svi malo ne naviknu na to", istaknula je Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK-a.

Na novi sustav naplate napojnica mnogi ugostitelji nisu se ni mogli naviknuti kada ga nisu ni uveli. Podaci Porezne uprave kažu da je u prva dva mjeseca fiskalizirano više od 346 tisuća napojnica, ukupno nešto više od 365 tisuća eura. To znači da je prosječna napojnica plaćena karticom bila malo više od eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini