prva linija obrane

Pulski vatrogasci lani imali pune ruke posla: Gasili požare, spašavali imovinu, ljude, ali i životinje

| Autor: Doria Mohorović
(Foto JVP Pula)

(Foto JVP Pula)


Pulski vatrogasci prošle su godine imali pune ruke posla. Javna vatrogasna postrojba Pula odradila je 780 intervencija - 392 tehničke intervencije, 222 požara te 166 ostalih intervencija.

Javnost najviše pamti eksploziju u stanu na Sisplacu, požare kuća i stanova u centru Pule, Vodnjanu i Režancima, kao i nedavni požar u skloništu za životinje Snoopy na Kaštijunu. Sjećamo se i požara broda na pulskoj rivi, a u prošloj se godini gasilo i nekoliko požara automobila i dimnjaka. JVP je intervenirala i u više prometnih nesreća na istarskim cestama. Srećom, velikih požara kakve pamtimo na Valdebeku, kao i u Marčani, a gdje su bili angažirani i kanaderi, lani nije bilo.

Prema informacijama JVP-a, zabilježeno je 109 požara objekata i 90 požara otvorenog prostora, pri čemu je zahvaćeno 11,88 hektara. Ukupno je utrošeno 3289 sati na intervencijama.

Vatrogasci su se lani, u ljetnoj sezoni, aktivno bavili i uklanjanjem posljedica ljetnih nevremena, uključujući uklanjanja stabala i grana, ponajviše s automobila i cesta. Nakon nevremena koje je krajem srpnja pogodilo Pulu, vatrogasci su marljivo uklanjali stabla koja su pala na vozila.

Uz to, vatrogasci su se angažirali u spašavanju osobe iz provalije na Muzilu, izvlačenju psa iz jame na Barbanštini, spašavanju goluba iz vanjske jedinice klima uređaja te uklanjanju zmija iz objekta u naselju Ušići dvori.

Analizirajući područja i općine, u Puli je odrađeno najviše intervencija (62,8 posto), slijedi općina Medulin na koju se odnosi 8,3 posto pa Marčana sa 7,6 posto. Manje intervencija bilo je u Vodnjanu, Ližnjanu, Fažani, Svetvinčentu, a najmanje u Barbanu.

Prema podacima JVP-a, od 490 intervencija u Puli, 269 su bile tehničke prirode, 117 su se odnosile na požare, dok je ostalih 104 intervencija obuhvaćalo različite situacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter