danas u komunalnoj palači

Potpisan 100. ugovor za obnovu pročelja Dolcevita

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


Jutros je u Komunalnoj palači potpisan 100. ugovor za obnovu pročelja zgrada, popularno zvan Dolcevita, koje Grad Pula sufinancira putem Programa obnove pročelja građevina na području grada Pule.

Jubilaran 100. ugovor za obnovu pročelja na adresi Stankovićeva 7, u blizini OKUD-a Istra, potpisali su pulski gradonačelnik Filip Zoričić i predstavnik upravitelja zgrade Eduard Cinkopan, direktror Eki Inžinjeringa. Riječ je o investiciji 106.835 eura, a Grad sufinancira do 70 posto troškova ulaganja. Nedavno je u istoj ulici obnovljena fasada na broju 5.

"Znate da je jedan od mojih glavnih točaka programa otkako sam gradonačelnik, na ljeto će tri godine, da uredimo grad. I zaista tome je tako. Kao gradska uprava povećali smo subvencije za obnovu fasada, otvorili smo dobru komunikaciju s upraviteljima. Građani i građanke aktivirali su se i plod svega toga je da je u ove niti tri godine, gradska uprava potpisala 34 ugovora", rekao je Zoričić. Dodao je da se projekt Dolcevita provodi 12 godina, a da se do 2025. godine očekuje 66 obnovljenih fasada.

"U mnogočemu smo poboljšali uvjete i više nego udeseterostručili iznos subvencija. Prošla gradska uprava dala je nekih milijun kuna, mi smo već prvu godinu povećali to na 14 milijuna kuna. Držimo se visokih razina sufinanciranja i zato se fasade obnavljaju", rekao je pulski gradonačelnik.

Na njegove se riječi nadovezao i Cinkopan.

"Vrijeme je da se Pula obnovi. Vrijeme je da nam djeca ne moraju paziti kud hodaju i da im padaju fasade po glavi, i mislim da smo na dobrom putu što se toga tiče. Pula će konačno postati poput europskog grada, da bude sređen, lijep i da boje fasada imaju smisla. I sve to zajedno s Gradom stvarno uspijevamo srediti, rekao je Cinkopan.

Zoričić je istaknuo da je povećan i postotak sufinanciranja obnove uličnih pročelja i postranih pročelja vidljivih s ulice. U sufinanciranje obnova pročelja ulazi i zamjena stolarije i bravarije, a prema njegovim riječima, pojednostavljena je prijava i dokumentacija za građevine izvan zaštićene kulturno povijesne cjeline.

"Na nama je da uz fasade i pročelja uređujemo i ulice i rasvjetu. Da se više odvaja otpad, da grad bude uredan i onda će se svi ugodno osjećati u ovom našem predivnom gradu", rekao je Zoričić pritom se zahvalivši kolegama iz nadležnog Odjela. Istaknuo je da Pulu kao više tisućljetno star grad treba obnavljati, osobito obnoviti ono što je opasno, no i da treba čuvati nekadašnji izričaj, tradiciju i duh grada.

Upitan planira li se širiti zona na koju se odnosi obnova fasada, Zoričić je istaknuo da je primarna starogradska jezgra, no da se prijaviti na projekt mogu i građani izvan nje, uz manji postotak sufinanciranja. "Nama je u interesu obnova i vila na Verudi, ali moraju se upravitelji i stanari angažirati", rekao je gradonačelnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter