Inicijativa podržava plan Grada za očuvanje brojnih stabala na Punti

Imamo obećanje da u Ulici Starih statuta i Kolodvorskoj neće pasti nijedno stablo

| Autor: Jelena Milović
Pod lupom stručnjaka je i drvored u Kolodvorskoj ulici (Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Pod lupom stručnjaka je i drvored u Kolodvorskoj ulici (Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Članovi Građanske inicijative Protiv sječe! jučer su ispred Komunalne palače u Puli održali konferenciju za medije na temu sudbine stabala u Ulici Starih Statuta i Kolodvorskoj ulici. Stihovima pjesme Đorđe Balaševića »Krivi smo mi« ustvrdili su da krivnja može ići i na njihovu adresu, ali da onda i za dobre poteze zasluge mogu pripisivati sebi.

- Gradska vlast posljednjih se tjedana i mjeseci, čini se, više boji. Pritisak koji vršimo mi, ali i druge inicijative u gradu, pokazuju rezultate. Više paze, što je bio i cilj. To dokazuje i ono što se trenutno događa u Kolodvorskoj ulici i Ulici Starih statuta. Naime, tvrtka Urbani šumari tamo obavlja ispitivanja stabilnosti i sigurnosti stabala. Iz Grada su poručili da žele otkloniti neželjene posljedice, te da planiraju mjere kako bi ih ozdravljivali, što dobro zvuči, vele oni.

Cilj je (iz)liječiti stabla

- Osobno sam razgovarao s Goranom Huljenićem, jednim od suvlasnika Urbanih šumara, ujedno glavne i odgovorne osobe za ispitivanje ladonja u Kolodvorskoj i Starih statuta. Čovjek je stvarno učinio sve da me uvjeri kako su ovaj put, s naglaskom na ovaj put, namjere gradske vlasti plemenite. Spominjao je potezni test, tencel test, holistički pristup, ispitivanje rezistografom i ultrazvučnim tomografom, ulazak u korijen, krošnju, senzoriranje, geometriju, VTA metodu te ujedno tvrdi i da su oni jedini u Hrvatskoj koji posjeduju certifikat za kalibriranu fotoanalizu stabala. Drugim riječima, pod uvjetom da je govorio istinu, čovjek me uvjerio da rade sve razine testiranja. Zato kažem da Zoričić to ne bi bio činio da ne postoji određeni strah od nas. U ovoj je slučaju, po svemu sudeći, uzeo najboljeg stručnjaka u Hrvatskoj da obavi taj posao, rekao je Ćurić, ali naglasio da oni više nikome ne vjeruju samo na riječ.

- Ono što mi je obećano i što gospodin Huljenić tvrdi jest da će njegov elaborat biti gotov do 1. svibnja, a da do tada nitijedno stablo neće biti sruđeno, uz napomenu da je njegov modus operandi liječiti, a ne sjeći te da će i nakon 1. svibnja zahvati biti samo tamo gdje apsolutno nema druge opcije. On je optimist i misli da će se gotovo sva stabla moći sačuvati, kazao je Ćurić.

Pet do 12 za pulske ladonje - članovi Inicijative ispred Komunalne palačePet do 12 za pulske ladonje - članovi Inicijative ispred Komunalne palače

Kao inicijativa inzistirali su na formiranju radne skupine/savjeta gradonačelnika za arboristiku, budući da kako kažu, ni Zoričić nije stručnjak, a nisu ni oni.

Ladonje u groznom stanju

Saša Milovanović-Sale Veruda ustvrdio je da je Inicijativa formirana prije godinu dana, premda bi, kaže, bilo najbolje da uopće potrebe da postoje.

- Pokazalo se da na Giardinima nije trebalo biti ovako. U gradu postoje mnoge ladonje koje su u groznom stanju, kao što su i one na Giardinima. Gdjegod je prošla pila supergenijalaca iz Herculanee te ladonje izgledaju isto. Zato što se desetljećima, rekao bih nesvjesno, pod krinkom orezivanja i uređivanja, uništavaju stabla, komentirao je nazvavši gradsko komunalno poduzeće »firmom za protuprirodne aktivnosti«.

Smatra potrebnim izraditi takozvani zelen katastar kako bi grad imao evidentiran svoj zeleni fond.

Nataši Medančić iz skupine građana Walter, koja je ovom prilikom dala podršku Inicijativi, smeta inertnost građana Pule.

- Trebamo shvatiti da imamo određenu moć. Kad nas je puno, radimo određeni utjecaj na ljude koji odlučuju i prave se da su iznad nas, a nisu. Imamo još puno toga što imamo za sačuvati i za što se treba boriti. Nasljeđe nam je borbeno te ne možemo dopustiti da Pula padne tiho, rekla je, između ostalog, Medančić.

Vladimir Kapuralin ustvrdio je da u nekoliko desetljeća Pula ostala bez 1.600 stabala.

- Samo u Kolodvorskoj ulici i njenim ograncima sada nedostaje 28 starih stabala. U Ulici Starih statuta nedostaje ih deset, rekao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter