OPREZNO U PROMETU

U utorak akcija prometne policije. Evo što će kontrolirati

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Damir Škomrlj / Novi list)

Ilustracija (Snimio Damir Škomrlj / Novi list)


Na području Postaje prometne policije Pula u utorak od 7 do 13 sati, provest će se preventivno-represivna prometna akcija usmjerenu prema zaštiti pješaka u prometu.

Od početka godine na području Postaje prometne policije Pula u prometnim nesrećama stradalo je osam pješaka, od čega je njih pet zadobilo teške tjelesne ozljede. Za istaknuti je kako je u cijeloj prošloj godini teško ozlijeđeno osam pješaka, što znači da ove godine bilježimo porast stradavanja pješaka. U svim prometnim nesrećama koje su se dogodile ove godine uzrok nesreće bila je greška vozača.

Tijekom provedbe prometne akcije policijski službenici kontrolirat će propuštaju li vozači pješake te da li se pješaci pravilno kreću i prelaze li kolnik na propisani način.

Policija poziva vozače motornih vozila da se pješačkim prijelazima približavaju s posebnim oprezom, sigurnosnom brzinom kretanja tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno da mogu zaustaviti vozilo i propustiti pješake koji su već stupili na pješački prijelaz. Također, ako se obilježeni pješački prijelaz nalazi na ulazu na bočnu cestu, vozač koji skreće, dužan je kretati se smanjenom brzinom i propustiti pješake koju su već stupili ili stupaju na pješački prijelaz; vozači trebaju zaustaviti vozilo ispred pješačkog prijelaza kada su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i kada tek stupaju na pješački prijelaz; vozilo se ne smije parkirati na nogostupu, u raskrižju i na pješakom prijelazu.

Za prekršaje su temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđene novčane kazne od 60 do 920 eura.

Policija poziva pješake da kolnik prelaze pažljivo i najkraćim putem, nakon što se prije stupanja na kolnik uvjere da to mogu učiniti na siguran način; tijekom kretanja kolnikom noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti trebaju biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom; da ne prelaze kolnik izvan obilježenog pješačkog prijelaza ako u naseljenom mjestu nije udaljen više od 50 metara, a izvan naselja više od 100 metara od pješačkog prijelaza; ne prelaze kolnik na znak crvenog svjetla na semaforu; ne pretrčavaju kolnik ispred nailazećeg vozila; u naselju gdje nema izgrađenih nogostupa ili izvan naseljenih mjesta, pješaci se trebaju kretati uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, osim ako je drugačije sigurnije.

Za prekršaje su temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđene novčane kazne od 30 eura.

"Budite odgovorni sudionici u prometu i poštujte propise radi vlastite sigurnosti, ali i radi sigurnosti svih drugih sudionika u prometu", poručuju iz policije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter