pulska tržnica

Obitelj Levanić poslom u stakleniku bavi se više od 14 godina. "Uvijek moraš bit tu, uvijek je nešto suho, uvijek moraš nešto zaliti"

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Arhiva Novog lista)

Ilustracija (Arhiva Novog lista)


Na pulskoj tržnici nema puno štandova sa cvijećem, no oni koji jesu, nude bogatu paletu sezonskog i ostalog bilja. Većina ponude domaćeg je porijekla, a sve manje uvoza, piše HRT.

Životinje i cvijeće voli i obitelj Levanić koja se poslom u stakleniku bavi više od 14 godina. Naslijedili su ga od pokojnog oca te kažu da iziskuje puno vremena.

"To je svakodnevna briga, nema vikenda, nema praznika, uvijek moraš bit tu, uvijek je nešto suho, uvijek moraš nešto zaliti... Puno je posla", rekao je Saša Levanić.

Kad govori o proljetnicama, kaže kako one nisu baš jako zahtjevne, ali potrebni su dnevni obilasci i promatranje. Trenutno u stakleniku, uz ostale biljke, imaju jaglace i maćuhice.

"Jaglac sadimo na svjetlim mjestima, ne direktno na sunce nego na neku poziciju gdje je dobro osvijetljeno. To može biti neka terasa, gredice koje su zaštićene s nekim listopadnim drvećem. Zalijeva se svaka dva - tri dana. Ne smije se zalijevati po cvijetu i po lišću, nego sa strane. Ako je posađeno u vazama, onda u neki podložak da si ona "popije" vodu od ispod", pojašnjava Saša Levanić.

Samo održavanje proljetnica, uz malo ljubavi i znanja, ne mora biti teško. No, čišćenje i njega, čuvanje sjemena, presađivanje sadnica te osiguravanje prilagođenih uvjeta za rast i razvoj biljke da bi izgledala baš ovako, iziskuju znatno više truda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter