Brodogradnja (p)ostaje grana od strateškog interesa za Pulu

Zoričić: "U Uljaniku ima mjesta za brodogradnju, robotiku, gospodarsku zonu, IT, inovacije, ali i za građane!"

| Autor: Milan Pavlović
(Arhiva Glasa Istre / Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)

(Arhiva Glasa Istre / Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)


U istom danu u kojem je enti pokušaj potrage za investitorom u pulsko brodogradilište završio neuspjehom, u vijećnici na pulskom Forumu, nakon više od četiri sata rasprave, Gradsko vijeće usvojilo je zaključak u kojem stoji da "Grad Pula smatra brodogradnju i industriju gospodarskom granom od posebnog strateškog interesa te se obvezuje podržavati, poticati i zagovarati razvoj iste".

Donošenje zaključka o tome da bi "pametna brodogradnja" trebala predstavljati zamašnjak gospodarskog razvoja grada na dnevni red sjednice gradskog parlamenta uvršteno je na prijedlog vijećnika platforme Možemo!, no izuzev uobičajenih floskula i parola za kojima se zadnjih godina poseže kada se pristupa toj temi, rasprava o prostoru na kojem se nalazi Uljanik nije donijela ništa novog.

Već "viđene" popuilističke poruke

Vijeće je praktički, kako je konstatirao i gradonačelnik Filip Zoričić, ponovilo stajališta koja su njihovi prethodnici zauzeli još u rujnu 2018. godine kada su s vijećnicima u Skupštini Istarske županije donijeli Deklaraciju o Uljaniku, s bitnom razlikom da je jedan dokument predstavljao podršku tvrtki i djelatnosti koja je do nedavno doista predstavljala jedan od temelja pulskog i istarskog gospodarstva, dok drugi isključivo podgrijava emocija oko nečega za što, pokazalo se to više puta u zadnjih pet godina, ne postoji nikakav interes ozbiljnog kapitala, bez kojeg realizacija nije moguća.

Na radaru kompanija koje se danas ozbiljno danas bave brodogradnjom Pule nema već duže vrijeme, što otvara realnu mogućnost i opasnost da se inzistiranjem isključivo na brodogradnji daje bianko karta da se taj vrijedan prostor u srcu Pule »za kikiriki« »gurne« u ruke raznim špekulantima koji će se pojaviti s obećanjem da će se baviti gradnjom brodova. Mogućnost takvog raspleta dao je naslutiti (i) zadnji neuspjeli pokušaj prodaje poslovnih udjela ugašenog Uljanik Brodogradilišta u tvrtki Uljanik Brodogradnja 1856, kojoj zbog dugotrajne blokade računa i neispunjavanja preuzetih obaveza vrlo izgledno prijeti ista sudbina.

Na koncu, nijedan od potencijalnih kupaca nije uplatio predujam koji bi mu omogućio izlazak na dražbu, no sama struktura onih koji su iskazivali za to interes trebala bi u Gradskoj vijećnici upaliti crvenu lampicu, te umjesto zaključaka o fantomskoj "pametnoj brodogradnji" u koju kako sada stvari stoje nitko nije spreman ulagati, generirati onu koja će se fokusirati na viziju razvoja tog dijela pulskog zaljeva koja će zahvaćati puno širi javni interes nego što je to bio slučaj u zadnjih nekoliko godina.

Gradonačelnik Filip Zoričić u svom je obraćanju vijećnicima upozorio da populističke poruke neće pomoći rješavanju problema, te podsjetio da je aktualna gradska uprava nekoliko puta odgađala ovrhu nad Uljanik brodogradnjom 1856 zbog dugova za komunalnu naknadu, i to tako što je sklopila sporazum o obročnoj naplati duga i povlačila zadužnice upravo da bi to Društvo dobilo priliku za fiskalnu reorganizaciju, odnosno da bi se mogle isplaćivati plaće te da bi moglo koliko-toliko normalno poslovati.

Tradicija prilika za modernizaciju

- U više navrata sam javno istaknuo da prostor Uljanika treba biti u službi grada, čime ćemo dobiti novu dimenziju, ali dati ovom gradu gospodarski i sociokulturni doprinos, te generirati nova znanja. Da je Uljanik vrlo važan dio ovog programa jasno sam pokazao još u prosincu 2021. kada je donesen Provedbeni program Grada Pule, u kojem je za potrebe razvijanja produktivnosti Pule i korištenja svih njenih potencijala definirana potreba uključivanja luka i brodogradilišta koja predstavljaju svojevrstan simbol grada te mogu postati generator zelene tranzicije, naglasio je pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

- Jedna od mjera Provedbenog programa je i podrška inovativnoj transformaciji brodogradnje. To su već tada bile osnovne smjernice, a podrobnije su se radile usvajanjem Plana razvoja grada Pule lanjskog srpnja, kada je jasno istaknuta duga tradicija u sektoru brodogradnje koju je moguće iskoristiti kao priliku za modernizaciju brodogradilišta te isto pretvoriti u inovativan prostor. Na taj na čin bi se navedeni prostor približio lokalnom stanovništvu i stvorio osjećaj identifikacije s nekada važnim resursom grada, kazao je Zoričić.

Naglasio je da na prostoru Uljanika ima prostora za brodogradnju, robotiku, za gospodarsku zonu, za IT, za inovacije, ali i za građane.

- Treba otvoriti temu sa svim nadležnima, s Vladom, resornim ministarstvom, stečajnim upraviteljem, direktorom, Županijom. Nadam i vjerujem da će se brodogradnja vratiti doma, u Pulu, ali i da će građani nakon više od 100 godina moći boraviti na dijelu tog našeg predivnog zaljeva, poručio je gradonačelnik Zoričić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter