PROJEKT MOSI

Velika novost: Na Nacionalnoj iskaznici za osobe s invaliditetom bit će naznačena ostvarena prava na željeznički i pomorski putnički prijevoz, pravo na korištenje autoceste i uporabu javnih cesta

| Autor: Milan Pavlović


Veliko zanimanje predstavnika udruga osoba s invaliditetom s područja Pule i Istarske županije privuklo je predstavljanje projekta MOSI "Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti" koje je danas održano u dvorani Poduzetničkog centra Coworking Pula.

Projekt uključuje uspostavu Informacijskog sustava i Središnjeg registra prava osoba s invaliditetom koji će rezultirati dodjelom prava na povlastice i uvođenjem jedinstvenih zaštićenih isprava, odnosno Europske i Nacionalne iskaznice te Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom.

(Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)(Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)

"Držimo da je to vrlo bitno osobama s invaliditetom zato što su do sada za svako pojedinačno putovanje morali pripremati i predavati dokumente kako bi dobili kartu kojom će ostvariti svoje pravo, dok će sada na Nacionalnoj iskaznici za osobe s invaliditetom znakom X biti označeno pravo koje osoba ostvaruje – a riječ je o povlasticama u željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Kartice su opremljene čipom putem kojeg će se prilikom korištenja prava informacija o tome slati u središnji IT sustav, te će se tako voditi evidencija koliko je koji korisnik od četiri povlaštena putovanja godišnje iskoristio, odnosno koliko mu je povlaštenih putovanja u toj godini još uvijek ostalo na raspolaganju", govoreći o projektu MOSI kazala je Ines Papeš, savjetnica za odnose s javnošću u uredu Uprave AKD-a.

(Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)(Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)

Ta je tvrtka partner Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u provedbi tog projekta vrijednog preko 2 milijuna eura koji je odobren Nacionalnim planom oporavka i otpornosti Republike Hrvatske te financiran sredstvima Europske unije - NextGenerationEU.

Cilj projekta je, pojašnjeno je na prezentaciji, brža i jednostavnija dodjela prava osobama s invaliditetom na području mobilnosti te uvođenje jedinstvenog dokumenta kojim će osobe s invaliditetom ostvarivati dodijeljena prava. "Hrvatska je prva članica Europske unije koja uvodi Europsku iskaznicu i Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekta. Svaka osoba koja ostvaruje barem jedno pravo, dobit će Nacionalnu, a time i Europsku iskaznicu. Do danas je izdano i na kućne adrese korisnika upućeno više od 70 tisuća iskaznica.

(Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)(Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)

Kada dobijete Nacionalnu iskaznicu za osobe s invaliditetom dobili ste automatski i Europsku iskaznicu, jer riječ je o jednoj kartici, odnosno kartici na kojoj se s prednje strane nalazi Europska, a sa stražnje Nacionalna iskaznica. Isto tako ako ostvarujete prava za parkiranje na posebno označenim mjestima dobit ćete Europsku parkirališnu kartu", kazala je tijekom prezentacije Lucija Katuša iz AKD-a.

Projekt i edukaciju podržala je Marisstella Bolić, majka osobe s invaliditetom, koja je podijelila svoje iskustvo: "Putovanja po Hrvatskoj i u Trst su sastavni dio našeg života, a ovaj projekt je donio znatno olakšanje. Zahvaljujući objedinjavanju svega u jednu iskaznicu, više nije potrebno podnositi zasebne zahtjeve za svaku uslugu. Ovo ne samo da pojednostavljuje administrativne procese, već nam pruža i lakši pristup pogodnostima u drugim državama EU", rekla je Bolić.

Jan i Marisstella BolićJan i Marisstella Bolić

Nacionalna i Europska iskaznica, kao i Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, izdaju se inače automatski, na temelju podataka iz Registra osoba s invaliditetom koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo i drugih relevantnih registara. Važno je da korisnici ažuriraju svoje podatke u Registru osoba s invaliditetom.

(Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)(Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)

Osobama s invaliditetom iskaznice omogućavaju pristup brojnim pogodnostima u svim državama članicama EU koje uključuju besplatan ili povoljniji pristup brojnim sadržajima iz područja turizma, kulture i sporta.

Sudionici edukacije iz udruga osoba s invaliditetom pohvalno su se izrazili o projektu i njegovim ciljevima, a svi koji traže više informacija o njemu mogu ih pronaći na mrežnoj stranici projekta MOSI na adresi https://mosi.akd.hr/.MOSI logo

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter