Održana radionica jedne sasvim posebne vještine

Poticanje razvoja fine motorike kroz vještinu heklanja

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Dječja knjižnica Pula)

(Foto: Dječja knjižnica Pula)


Među brojnim radionicama u Dječjoj knjižnici, vrlo kreativnom i maštovitom ogranku Gradske knjižnice i čitaonice Pula, posljednjih je tjedana održan jedan sasvim poseban sadržaj za najmlađe. Vještina kojom su se koristile naše nonice postala je sada aktualna i za najmlađe.

U prosincu 2023. i siječnju 2024. održane su radionice za djecu za poticanje razvoja fine motorike kroz vještinu heklanja. Radionice su bile namijenjene djeci od sedam do 12 godina, a voditeljica je bila Ivana Bolković, koja je vještinu heklanja naučila od svoje bake.

Važno je razvijati finu motoriku od najranije dobi, jer se područja za govor i pokrete prstiju u mozgu nalaze vrlo blizu te poticanjem razvoja fine motorike potičemo i razvoj obližnjih područja koja upravljaju razvoj govora. Da bi dijete razvilo finu motoriku i s lakoćom obavljalo svakodnevne zadatke koje većina odraslih tako obavlja, potrebno je od rođenja uvježbavati različite motoričke zadatke, kroz zabavu i igru, kazala je knjižničarka Andrea Pavlović koja je pohvalila rad Ivane Bolković u ovome projektu, čime su bili zadovoljna djeca, ali i njihovi roditelji.

Za heklanje je potrebno vrijeme i strpljenje, a današnjim generacijama toga treba više nego ikada prije, kako dobro znamo jer živimo u iznimno užurbanom vremenu.

Djeci je, saznajemo, bilo to vrlo poticajno, zabavno i zanimljivo, jer je to bio posve novi sadržaj za njih, zabavan i zanimljiv, ali nadasve poučan. I opuštajući.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter