gradsko vijeće

Stiglo na dnevni red: Pametna brodogradnja kao budućnost i Uljanika i Pule

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Na sjednici pulskog Gradskog vijeća, koja je zakazana u petak za 14 sati, raspravljat će se, između ostalog, o statusu i viziji brodogradilišta Uljanik za budućnost. Posljednja je to točka uvrštena na dnevni red koju je predložila platforma Možemo!, a glasi "Uljanik: Za pametnu brodogradnju kao stratešku gospodarsku granu Grada Pule".

Kako saznajemo iz pulske gradske uprave, ovlašteni izvjestitelji koji će sudjelovati u toj diskusiji su Dušica Radojčić u ime predlagatelja točke - Kluba vijećnika Možemo!, predstavnik Uljanika Samir Hadžić te profesor Smiljko Rudan, predstavnik Zavoda za brodogradnju i pomorsku tehniku s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Ozelenjavanje grada

Dnevni red, koji je ovo puta kraći no inače, sadrži i točku o donošenju Strategije zelene urbane obnove Grada Pule do 2030. godine. O tome je i prije nekoliko mjeseci održana tematska sjednica. U uvodu spomenutog dokumenta objašnjeno je da je srednjoročna vizija razvoja napraviti Pulu gradom "otvorenih, zelenih i održivih prostora koji njeguje bogatu kulturnu baštinu na načelima zelene infrastrukture i kružne ekonomije". Javno savjetovanje je provedeno i trajalo je 30 dana, odnosno u razdoblju od 17. listopada do 16. studenog prošle godine, a zaprimljeno je 46 pisanih primjedbi.

Zanimljivo je da se jedna od vizija Grada koju predlaže u okviru spomenute Strategije odnosi na projekt uspostavljanja šetnice uz željezničku prugu, "do i kroz brodogradilište Uljanik", a koji se planira realizirati do 2030. godine. Tu je i ozelenjavanje javnog parkirališta i pješačke staze na Verudeli koji podrazumijeva sadnju 25 stabala i oko 450 sadnica i raznih grmova do iduće godine. Već se nekoliko puta razgovaralo i o projektu ozelenjavanja autobusnih nadstrešnica u vrijednosti 100 tisuća eura, koje je također predviđeno u sklopu zelenih projekata.

Uklanjanje sidrišta

Jedno od većih zahvata je i uređenje pješačke zone Giardini, u vrijednosti 400 tisuća eura. Do sada je izrađeno idejno rješenje, a očekivani završetak provedbe je 2025. godina. Neke od vizija su i uređenje zelene površine u Palisinoj i Cesti prekomorskih brigada, kojim je planirana sadnja 19 stabala i 78 sadnica visokog grmlja, dok će se urbani vrtovi pokrenuti na novoj lokaciji, na području Mjesnog odbora Vidikovac.
U narednim se godinama planira i uređenje plaže Valovine, uređenje kao i novi centralni gradski park Pragrande te centralni gradski park Kaštijun. U planu je i stvaranje Pulskog inovacijskog centra, za koji je objašnjeno da se želi napraviti multifunkcionalni prostor, a uz centar i popratne sportske, rekreacijske, kulturne i druge sadržaje od javnog interesa.

Pred vijećnicima će se u petak naći i odluka o izmjeni i dopuni Plana upravljanja pomorskim dobrom na području Grada za razdoblje 2024. do 2028. godine, u kojoj se, između ostalog, dodaje točka 11. koja propisuje uklanjanje nezakonito sidrenih blokova, lanaca, konopa i plutača za privez brodova, a za što je osiguran iznos od 30 tisuća eura. Za dva dana, vijećnici će odlučiti i hoće li odobriti Program rada Savjeta mladih Grada Pule.

I šetnica kroz Uljanik

Jedna od vizija Grada koju predlaže u okviru Strategije zelene urbane obnove odnosi na projekt uspostavljanja šetnice uz željezničku prugu, "do i kroz brodogradilište Uljanik", a koji se planira realizirati do 2030. godine

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter