dovršen projekt preuređenja

FOTOGALERIJA / Gradska knjižnica i čitaonica Pula ima novi središnji pult i čitaonicu

| Autor: Glas Istre


Gradska knjižnica i čitaonica Pula u 2023. godini realizirala je drugu fazu uređenja Središnje knjižnice: nakon što su godinu ranije preuređeni prostori Odjela za djecu i mlade i dio Odjela beletristike, u 2023. godini preuređen je Posudbeni odjel s čitaonicom. Druga faza obuhvatila je nabavu nove opreme i knjižničnog namještaja za Posudbeni odjel te dovršetak opremanja Odjela beletristike i Odjela za djecu i mlade.

Na drugu fazu uređenja Središnje knjižnice ukupno je utrošeno 81.727,50 eura, od čega je 53.089,12 eura financirano iz namjenskih sredstava Ministarstva kulture i medija RH iz javnog poziva Programi gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture za 2023. godinu.

"Posudbeni odjel smješten je u ulaznom i reprezentativnom dijelu knjižnice, a sačinjavaju ga središnji informacijski pult za korisnike, čitaonica dnevnog tiska i izložbeni prostor. Dosadašnji odjel posudbe s čitaonicom projektiran je 2003. kada se uređivao prostor tada nove zgrade knjižnice. S protekom vremena promijenile su se potrebe korisnika i preporuke struke pa je taj odjel, s ciljem pružanja kvalitetne knjižnične usluge i racionalizacije prostora, zahtijevao reorganizaciju", kazala je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nadia Bužleta.

Središnji informativni pult središnje je mjesto za komunikaciju knjižničara s korisnicima i posjetiteljima. "Na tom se mjestu obavljaju svi poslovi upisivanja korisnika, posudbe i vraćanja građe, rezervacije, plaćanje usluga, preuzimanje rezerviranih knjiga, informiranje korisnika i pružanje informacijskih upita pa je nužno da bude što funkcionalniji. Novi pult manje je dužine od dosadašnjeg, uključuje dva radna mjesta te je s unutrašnje strane prilagođen potrebama djelatnika. Omogućuje neposredniji kontakt s djelatnicima te je s prednje strane obogaćen dodatnim sadržajima za korisnike, elementima i policama za izlaganje knjiga i informativnih materijala", pojašnjava.

Navela je da ni dosadašnje rješenje čitaoničkog dijela knjižnice više nije zadovoljavalo potrebe korisnika pa je za taj prostor nabavljeno više elemenata za izlaganje i pohranu dnevnih novina i časopisa, čime je sistematiziran pregled dostupnih novina i časopisa, a korisnicima omogućen slobodan pristup građi i čitanje bez čekanja reda za novine na glavnom pultu.  

Knjižnica je u ovoj fazi preuređenja nabavila i opremu za odjele beletristike i suteren knjižnice: manji dio polica za knjige za Odjel za djecu i mlade, udobne stolice namijenjene čitanju u knjižnici te pokretne elemente za izlaganje i prezentaciju novih naslova koji su raspoređeni u cijelom prostoru knjižnice.

"Potrebno je napomenuti da nabavljeni knjižnični namještaj dizajnerski prati koncept uređenja cjelokupne knjižnice te je istovjetan namještaju proizvođača kojime je opremljen i ostali prostor knjižnice. Radi se o afirmiranoj njemačkoj tvrtci Schulz Speyer koja stvara sve što je potrebno za inspirativne, funkcionalne i inovativne koncepte javnih knjižničnih prostora", izdvojila je ravnateljica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom