BROJNE NOVE LIČINKE

Lijepe vijesti iz pulskog Aquariuma: Na putu prinove egzotične meduze, ljubičasto-prugaste morske koprive

| Autor: Glas Istre
(Foto: Facebook Aquarium Pula)

(Foto: Facebook Aquarium Pula)


Iz pulskog Aquariuma stigla je lijepa vijest da njihove egzotične meduze, ljubičasto-prugaste morske koprive upravo prolaze kroz proces strobilacije, radi se o jednom od tipova nespolnog razmnožavanja.

"Produkti strobilacije su brojne efire (slobodnoplivajuće ličinke meduza), kojih je u našem laboratoriju svakim danom sve više. Procjenjujemo da će se iz skifopolipa u strobilaciji razviti otprilike 1000 efira!

(Foto: Facebook Aquarium Pula)(Foto: Facebook Aquarium Pula)

Ako su uvjeti povoljni, spolno zrele meduze sudjeluju u masovnom razmnožavanju tijekom ljetnih mjeseci i time osiguravaju veliki broj potomaka. Iz oplođenih jajašaca razvijaju se ličinke planule, obrasle trepetljikavim izdancima koje koriste za plivanje u otvorenom moru dok ne pronađu idealan supstrat na morskome dnu za koji će se pričvrstiti. Planula se zatim razvija u polip, gubi trepetljikave izdanke te razvija usta i lovke okrenute prema površini.

Pri odgovarajućim uvjetima, skifopolip se izdužuje u tzv. strobilu koja proizvodi vlastite slobodnoplivajuće klonove (efire). Efire se u vodenom stupcu samostalno hrane i postepeno razvijaju u odrasle jedinke.

Ljubičasto-prugastoj koprivi potrebno je 12 mjeseci da zaokruži svoj životni ciklus.", objašnjavaju iz Aquariuma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter