TRI ZAKONA

Država novom regulativom u 2024. godini unapređuje kvalitetu života osobama s invaliditetom

| Autor: Jelena Milović
Novi zakoni trebali bi znatno olakšati život osoba s invaliditetom (Snimio Milivoj Mijošek)

Novi zakoni trebali bi znatno olakšati život osoba s invaliditetom (Snimio Milivoj Mijošek)


Godina pred nama - 2024. donosi primjenu novih zakona koji će osjetno poboljšati uvjete osobama s invaliditetom. Naime, zakoni se odnose na osobne asistente (zakon donesen u srpnju 2023. godina), inkluzivni dodatak - čije se donošenje očekuje do kraja godine te zakon o povlasticama u prometu (donesen u studenom 2023. godine). Očekuje se kako će primjena ovih zakona pridonijeti unapređenju kvalitete života osoba s invaliditetom, a predstavljaju veliku pobjedu nihovog pokreta.

Osobna asistencija

Naime, Zakon o osobnoj asistenciji se čeka još od 2006. godine, kada je prvi puta provedena usluga osobne asistencije kao pilot projekt. Nakon toga, 2013. godine u Zakonu o socijalnoj skrbi prvi put je tada uveden inkluzivni dodatak, koji je godinu dana kasnije brisan te se sad vraća kao poseban zakon. Vjeruje se da će zakon biti donesen do kraja ove godine, nakon što je u Saboru prošao prvo čitanje.

Kada se govori o usluzi osobne asistencije, poznato je kako za nju vlada veliki interes.

- Osobe s invaliditetom time sada dobivaju jednu institucionalnu uslugu, dok su do sada uslugu osobne asistencije mogli dobivati kroz udruge koje su ih provodile, nacionalno ili preko ESF (op. a. Europskog socijalnog fonda). Sada svatko onaj koji u bilo kojem trenutku, kada mu je usluga osobne asistencije potrebna, može u Zavodu za socijalni rad za područje Grada Pule i okolice podnijeti zahtjev za uslugu osobne asistencije.

(Snimio Milivoj Mijošek)Stvari se mogu rješavati i automatizmom - Zuzana Hoti Radolović (Snimio Milivoj Mijošek)

Ako se radi o osobi koja je već vještačena, radi nekakvog svog prava nakon 2015. godine, novo vještačenje možda neće biti ni potrebno provesti. Ako nije, osoba će biti upućena na vještačenje Zavodu za vještačenje u Puli gdje će se procijeniti njegov invaliditet. Nakon toga slijedi utvrđivanje potrebnog broja sati i upućivanje na pružatelje usluge, pojasnila je Zuzana Hoti Radolović iz Društva osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre i Centra podrške 521. Naime, u ovom trenutku pružatelji usluga za područje Grada Pule nisu još svi poznati, s obzirom na to da se oni moraju licencirati i sklopiti ugovore s Ministarstvom.

- Znamo i očekujemo da će to biti udruge koje su i do sada pružale usluge osobne asistencije, a to su Društvo distrofičara Istre, Društvo multiple skleroze Istarske županije, Udruga para i tetraplegičara Istarske županije, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre, Društvo osoba s invaliditetom Rovinj te Društvo invalida Poreč. Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije će pružati usluge komunikacijskog posrednika, a Udruga slijepih Istarske županije uslugu videćeg pratitelja, dok će naše društvo - Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, također pružati uslugu osobne asistencije te smo upravo u postupku licenciranja, opisala je Hoti Radolović.

Povlastice u prometu

Još je jedan zakon koji će svojom primjenom unaprijediti život ovoj populaciji. Naime, sredinom studenoga usvojen je Zakon o povlasticama u putničkom prometu, a taj će zakon dokazati, vjeruje naša sugovornica, kako se stvari mogu rješavati automatizmom.

- To je prvi put da osobe s invaliditetom ne moraju nikome podnositi zahtjeve, već onog trenutka kad im bude doneseno rješenje temeljem kojeg mogu ostvariti jedno od navedenih prava, na kućnu adresu će dobiti kartice za ostvarivanje tih prava. Postojeći korisnici ne moraju stoga slati nove zahtjeve, nego će po službenoj dužnosti do 15. svibnja 2024. godine svi na kućne adrese dobiti kartice s kojim će ostvariti pravo na korištenje autocesta i objekata, na neplaćanje naknade prilikom registracije osobnih automobila, parkirnu kartu i karticu za korištenje usluga u brodskom i željezničkom prometu. To su tri kartice koje će osobe s invaliditetom dobiti, nabrojala je ona. S obzirom na to da sve ide automatizmom, nitko neće ostati izvan ove provedbe. Postojeći korisnici će ove povlastice dobiti po službenoj dužnosti, dok će ih novi dobiti nakon ostvarivanja svojih prava.

- Zahtjevi se i za ovo podnose Zavodu za socijalni rad, prema prebivalištu te se već sad mogu podnijeti, uputila je korisnike Hoti Radolović.

- Do sada su osobe s invaliditetom morale znati imaju li pravo na povlastice u putničkom prometu, pravo na znak pristupačnosti, pravo na neplaćanje naknade koja se plaća pri registraciji vozila ili pravo na oslobađanje plaćanja cestarine te podnijeti zahtjev tijelu koje je nadležno za njihovo izdavanje. Sada, u trenutku kada im bude izdano rješenje kojim će im biti utvrđen invaliditet, postupak ide automatski, zaključuje naša sugovornica.

Inkluzivni dodatak

O Zakonu o inkluzivnom dodatku možemo, zasada, govoriti načelno, s obzirom na to da on još nije usvojen.

- Ovaj zakon uvodi neku pravednost, jer je do sada bilo samo dvije kategorije materijalnih davanja; doplatak za tuđu pomoć i njegu te osobna invalidnina, dok se sad uvodi pet kategorija. One su financijski različite, a u rasponu su od najtežih oblika invaliditeta do najlakših - nekakvih kroničnih bolesti, pri čemu bi osobe s invaliditetom u prvoj razini ostvarile najviši iznos, a u petoj razini najniži iznos inkluzivnog dodatka. Oni koji su već korisnici nekih od usluga, bit će automatski prevedeni na uslugu inkluzivnog dodatka i nova rješenja će se donositi do konca 2024. godine, a zaostatke će, prema onome što stoji u prijedlogu, jer zakon još nije usvojen, dobiti od 1. siječnja 2024. godine. Novi korisnici će, naravno, podnositi zahtjeve u Zavodu za socijalni rad, ali nije potrebno da postojeći korisnici zakrcavaju Zavode novim zahtjevima, jer će njihovi predmeti biti rješavani po službenoj dužnosti, zaključuje ona.

- Nakon što bude donesen Zakon o inkluzivnom dodatku on će pridonijeti životnom standardu i boljoj socijalnoj zaštiti te prevladavanju različitih prepreka koje mogu sprječavati puno i učinkovito sudjelovanje osobe s invaliditetom u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugima. U jednom pravu osigurava se novčana naknada za osobe s invaliditetom čime se znatno pridonosi pravednijoj raspodjeli sredstava namijenjenih osobama s invaliditetom, a istovremeno se osigurava i ekonomičnost postupaka. Dosadašnji korisnici nekog od prava koje je objedinio inkluzivni dodatak (osobna invalidnina, doplatak za pomoć i njegu, naknada do zaposlenja, uvećani dječji doplatak za dijete s poteškoćama) bit će tijekom 2024. godine prevedeni na inkluzivni dodatak po službenoj dužnosti, ističe Hoti Radolović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter