njihovi problemi postoje svakog dana

Na Gradskom groblju simbolično obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

| Autor: Jelena MILOVIĆ
(Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)


U povodu obilježavanja 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, i u Puli se simbolično obilježio ovaj dan.

Naime, predstavnici Društva osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre Marin Giljanović, Milan Pavlović i David Đinić na Gradskom groblju u Puli položili danas su vijenac i zapalili svijeće u znak sjećanja na sve preminule članove Društva i ostale osobe s invaliditetom diljem svijeta, ispred kamene ploče na kojoj je utisnut znak osoba s tjelesnim invaliditetom.

Kišno vrijeme nije spriječilo grupicu onih koji su se ovim povodom okupili da se simboličnom gestom prisjete onih koji nisu više s nama.

Marin Giljanović, član izvršnog odbora ovog Društva - podružnice Grada Pule rekao je ovom prilikom kako osobe s invaliditetom i njihovi problemi postoje svakog dana, a ne samo prigodom ovakvih obilježavanja.

"Nekih pomaka ima, ali ima još prostora da za ovu skupinu ljudi bude bolje. Izazovi su za nas i dalje kroz arhitektonske barijere, ali i kroz prihvaćanje od strane zajednice nas kao ravnopravnih članova društva. Mislim da svakako može biti bolje nego što jest i na to treba stalno podsjećati", naglasio je.

Milan Pavlović, predsjednik izvršnog odbora ovog Društva, iz podružnice Štinjan - Veli Vrh, rekao je da se na ovaj simboličan način prisjećamo svih pokojnih osoba s invaliditetom i da je po tom pitanju to i najmanje što se može napraviti, ali da više izazova ima kad su u pitanju statusi živućih osoba.

"Vidim male pomake, ali na tome treba puno raditi. Čovjek se bez veće podrške možda malo i zalijeni, a riječ je o zdravstvenom stanju s kojim se stalno treba boriti i zajednica bi trebala pružiti puno veću podršku nego što je pruža. Vrijeme brzo prolazi, a vidim i na sebi; čim negdje zatajim baveći se svojim zdravljem, vrijeme vas pregazi i povratak je težak", opisao je djelić izazova s kojim se susreću osobe s invaliditetom.

Kako s početkom godine dolazi do implementacije tri zakona koja će puno pripomoći ovoj populaciji, a ponajviše vezano za njihovu mobilnost, Pavlović je komentirao općenite pomake koji idu sporo, ali se ipak kreću. "To se trebalo rješavati puno ranije, a ova odluka s kojom ja više ne trebam imati automobil na svoje ime, kao invalidna osoba, a da mogu koristiti pristupačnost, sigurno će poboljšati naše uvjete", pozdravio je on pomake koji se događaju kroz nove zakone.

Arhitektonske barijere i on je apostrofirao kao veliki izazov, a rješavanje problema istih opisao kao "presporo i premalo".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter