istra u saboru

Marin Lerotić: Rok za dostavu ponude "teške" gotovo pola milijuna eura bio samo dva dana! Je li Grad Pula proveo postupak javne nabave sukladno zakonu?

| Autor: Glas Istre
Marin Lerotić (Snimio Patrik Macek / Pixsell)

Marin Lerotić (Snimio Patrik Macek / Pixsell)


Grad Pula je tijekom kolovoza ove godine proveo postupak javne nabave, točnije, pregovarački postupak bez prethodne objave za nabavu usluge osiguranja za Grad Pulu, sva trgovačka društva i sve javne ustanove u kojima je vlasnik. O tome se oglasio nezavisni saborski zastupnik i vijećnik Grada Pule Marin Lerotić:

- Upravo taj, najmanje transparentan postupak javne nabave, proveli su pod vrlo upitnim okolnostima. Zakon jasno kaže da se taj isti postupak može provesti isključivo u izvanrednim okolnostima, a koje bi uključivale izvanredne i nepredvidljive okolnosti (npr. potres) koje se nisu mogle spriječiti, otkloniti ili izbjeći. Istek osiguravajućeg ugovora, što je bio njihov razlog, zasigurno nije nepredvidljiva okolnost.

Nadalje, u zakonu piše kaže kako se početni uvjeti iz prethodnog otvorenog postupka ne smiju bitno mijenjati. U konkretnom slučaju, nakon što je proveden otvoreni postupak nabave, u spornom pregovaračkom postupku bitno su izmijenjena čak tri uvjeta.

Iznos ugovora, rok trajanja ugovora osiguranja te je izbačeno dodatno zdravstveno osiguranje. Uvidom u dostavljenu dokumentaciju od strane Grada Pule dolazimo do zanimljivih informacija kako je rok za dostavu ponude "teške" gotovo pola milijuna eura bio samo dva dana, odnosno od 29. do 31. kolovoza u 14 sati. Tijekom navedena dva dana događaju se čak tri izmjene dokumentacije.

Nevjerojatna je i činjenica da nakon jučerašnjeg upita na gradskom vijeću nitko iz grada ne zna ili ne želi priznati da se krši kolektivni ugovor, a u kojem jasno piše da je čelnik upravnog tijela dužan osigurati nužne uvjete za zdravlje i sigurnost službenika odnosno namještenika na radu. Bilo bi vrlo interesantno čuti što sindikati misle o navedenoj temi. Očekujem da Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Uprava za trgovinu i politiku javne nabave provede upravni nadzor i utvrdi je li došlo do povrede Zakona i o tome izvijesti javnost", ističe Lerotić.

<![if !supportEmptyParas]> <![endif]>

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter