"Lijek je u nama"

Upis novih darivatelja krvotvornih matičnih stanica početkom sljedeće godine

| Autor: Helena Mostarkić Gobbo
U registar se mogu upisati svi zdravi građani u dobi od 18 do 40 godina (Snimio Vedran Karuza)

U registar se mogu upisati svi zdravi građani u dobi od 18 do 40 godina (Snimio Vedran Karuza)


Akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica koja se trebala održati sutra, 28. rujna, od 15 do 18 sati u pulskoj Komunalnoj palači odgađa se do početka sljedeće godine.

U ovaj registar moći će se upisati svi zdravi građani u dobi od 18 do 40 godina. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju, krvnu pretragu koja pomaže pri utvrđivanju sparivanja davatelja i primatelja organa radi transplantacije. Upis u registar prvi je korak koji je potreban da bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica je "Lijek je u nama", a njome Zaklada Ana Rukavina želi podsjetiti građane da svatko u sebi nosi lijek kojim može spasiti nečiji život. Djelovanjem Zaklade i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra, upisano je više od 63 tisuće potencijalnih darivatelja, a novu priliku za život dobilo je 167 oboljelih osoba.


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater