BAŠTINA ANTIFAŠIZMA

Terenskom nastavom predstaviti djeci i mladima važan dio povijesti

| Autor: Vanesa Begić
Renata Kiršić, Milan Radošević i Vesna Teršelić (Snimila Vanesa Begić)

Renata Kiršić, Milan Radošević i Vesna Teršelić (Snimila Vanesa Begić)


"Baština antifašizma u suvremenim muzejskim i istraživačkim praksama" naziv je savjetovanja koje je održano danas u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u suorganizaciji vodnjanske Apoteke, Documente, SABA Primorsko-goranske županije i Istarskog povijesnog društva.

O važnosti antifašizma treba govoriti i upoznati djecu i mlade prije svega kroz terensku nastavu, istaknuli su tijekom pozdravnih riječi Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije; gradonačelnik Pule Filip Zoričić; Gracijano Kešac, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre; Boris Siljan, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule i Eric Ušić, u ime Apoteke, Prostora za suvremenu umjetnost Vodnjan, a moderatorica je bila Vesna Teršelič, voditeljica Documente - Centra za suočavanje s prošlošću.

U prvom bloku predavanja bilo je govora o novim postavima, izložbama i publikacijama na teme antifašističke baštine i Drugog svjetskog rata.

U Rakovcima, u rodnoj kući Joakima Rakovca priprema se memorijalna soba, prostor posvećen tom narodnom heroju, a koji će biti otvoren 30. srpnja iduće godine. Kako su rekle dr. sc. Elena Uljančić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine i Elena

Poropat Pustijanac, kustosica u tome muzeju, trenutno se radi na adaptaciji prostora i postavu, te vrlo su sretni što će se dogodine tu otvoriti postav posvećen Rakovcu, upravo u njegovoj rodnoj kući.

O izložbi "Giuseppina Martinuzzi, učiteljica istarskih antifašista", govorila je Renata Kiršić, ravnateljica Narodnog muzeja Labin, predstavivši najprije ukratko stalni postav muzeja, gdje svoje mjesto imaju i narodni heroji, te ističući da nažalost kroz godine nije bilo uvijek dovoljno fizičkog prostora da se predstavi u punom sjaju građa posvećena Giuseppini Martinuzzi. Navela je da je njezin prethodnik, Tullio Vorano, preveo puno dokumenata s talijanskog na hrvatski posvećenih upravo Giuseppini Martinuzzi, čime je napravljen jako veliki i značajan posao. Cijela njezina imovina svedena je na 451 svezak - materijal, govori, pisma..

"Nova istraživanja na temu antifašizma, suvremeni izazovi i smjernice", glasio je naslov predavanja dr. sc. Milana Radoševića, predsjednika Istarskog povijesnog društva koji radi brojne projekte po tom pitanju.

"Terenska nastava na teme iz Drugog svjetskog rata i antifašističke baštine u obrazovanju: iskustva i perspektive" glasili su nazivi izlaganja dvaju povjesničara koji su kroz protekle godine napravili jako puno vrlo vrijednih projekata s učenicima. Oni su Igor Šaponja (Ekonomska škola Pula) i Igor Jovanović (Osnovna škola Veli Vrh).

Do sada su provedena tri savjetovanja u Pazinu, Opatiji i Rijeci, a predstojeće savjetovanje u Puli zadnje je u ovom ciklusu. U planu je kreiranje digitalne platforme koja bi olakšala prezentiranje već održanih izložbi na temu antifašizma, organiziranje javnih razgovora u povodu objave knjiga koje tematiziraju antifašizam i kulturu sjećanja, stvaranje spomen-staza, po nekadašnjim putevima kurira i partizana, kao i održavanje terenske nastave vezana uz lokacije stradanja i otpora te, ukoliko je moguće, zbog visokih godina, razgovori s preživjelim svjedocima vremena, posebno nekadašnjim logorašima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater