TURIZAM BEZ BARIJERA

Turizam treba prilagoditi osobama s invaliditetom, i infrastrukturno i sadržajno

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio Vedran Karuza / Novi list)

(Snimio Vedran Karuza / Novi list)


Uoči Svjetskog dana turizma, Rovinj će u četvrtak, 28. rujna, s početkom u 10 sati, ugostiti panel raspravu pod nazivom »Turizam dostupan svima - razvoj preduvjeta za implementaciju turističkih usluga dostupnih osobama s invaliditetom«. Diskusija, koja će se moći pratiti i on-line, održat će se u rovinjskoj Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju »Dr. Martin Horvat«, a u njoj će sudjelovati stručnjaci iz različitih sektora - savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Tea Rubeša, pročelnica za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković, Marinko Rade, ravnatelj rovinjske bolnice, te Siniša Kekić, vlasnik turističke agencije TravAbled i autor publikacije »Turizam dostupan svima«.

Program panela, dijela konferencije koja se u rovinjskoj Specijalnoj bolnici održava od 27. do 29. rujna, predstavljen je na konferenciji za novinare.

Županijski poticaji za prilagodbu

- U tjednu kada se obilježava Svjetski dan turizma govorit ćemo o pristupačnom turizmu bez barijera, o segmentu turizma koji je u svijetu prepoznat kao brzorastući, o mogućnostima koje bi mogle zainteresirati sve lokalne dionike i predstavnike turističkih organizacija, iznajmljivače i sve one koji se bave turizmom, da saznaju na koji način mogu svoju uslugu ili proizvod prilagoditi da bude pristupačan svima, rekla je Maja Milevoj, ravnateljica Otvorenog učilišta Diopter iz Pule.

U organizaciju konferencije, uz Učilište Diopter kao nositelja projekta, uključila se i Istarska županija, a županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković istaknula je da dugi niz godina potiču i nastoje senzibilizirati javnost o uključivom, inkluzivnom turizmu.

- Zadovoljstvo nam je tim veće što edukacijama i konferencijama možemo prenijeti i upoznati javnost koliko je važna takva prilagodba. Istra kao najrazvijenija turistička regija u Hrvatskoj mora razvijati taj segment i jačati ga u budućnosti. Županija putem Upravnog odjela za turizam kroz svoje aktivnosti niz godina potiče taj segment, a osobito kroz program sufinanciranja turističkih projekata u manje razvijenim područjima Istre, rekla je pročelnica.

Đeni Gobić-Bravar, Maja Milevoj, Nada Prodan Mraković, Robert Raste i Floris Milohanović (Snimila Doria Mohorović)Đeni Gobić-Bravar, Maja Milevoj, Nada Prodan Mraković, Robert Raste i Floris Milohanović (Snimila Doria Mohorović)

Istaknula je da su nedavno proveli mjeru s ciljem poticanja razvoja pristupačnog turizma prilagodbom postojeće ili kreiranjem nove inkluzivne ponude, a među onima koji su se javili bila je i Općina Lanišće koja prilagođava ulaz u objekt za osobe s poteškoćama u kretanju. Takav primjer slijedi i Turistička zajednica središnje Istre, Grad Pazin koji je turističku signalizaciju prilagodio osobama s invaliditetom, kao i Općina Ližnjan koja uklanja prostorne barijere da bi se u ured TZ-a moglo ući bez poteškoća.

Muzeji i druga kulturna baština

- To nisu samo osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, već i stariji ljudi, majke s djecom... Nekada je potrebno jako malo da bi uslugu podignuli na višu razinu i omogućili da i oni mogu doživjeti i znamenitosti i sadržaje i sve ono što u Istri možemo ponuditi, rekla je Prodan Mraković.

Da kulturnu baštinu treba približiti svima, istaknula je Đeni Gobić-Bravar iz Arheološkog muzeja Istre, pred kojim je i najavljen nadolazeći događaj. Arheološki muzej je, kako je pojasnila, prije sedam godina ušao u projekt prilagodbe muzejskih institucija, koji se vrlo brzo proširio i izvan samog muzeja.

- To je jedan velik i konstantan trud i promišljanje. Jer, često kad se naruči projekt, ni projektant ne razmišlja o prilagodbama. Dakle, bitno je da netko od nas može vidjeti projekt i gdje su nedostaci. Kulturnu i monumentalnu baštinu teško je prilagođavati i tu je potrebno uvijek razmišljati izvan okvira i pokušati naći soluciju koja neće oštetiti baštinu, ali će pružati mogućnost svima da posjete znamenitost. Trudimo se, ono što je u našoj produkciji prilagoditi slijepim osobama omogućavajući taktilne sadržaje i tekstove na brajici. Za osobe s intelektualnim poteškoćama nastojimo pojednostaviti sadržaje, što će onda i djeca lakše pratiti, rekla je Gobić-Bravar.

Brzo rastući segment turizma

Floris Milohanović, vlasnik agencije Zeatours, istaknuo je da su sa zadovoljstvom prihvatili biti partneri u projektu. Kako je naveo, u porastu je segment putovanja osoba s invaliditetom te je u Hrvatskoj na tom području učinjen velik pomak, a osobito u Istri - u ustanovama, muzejima, kao i nacionalnim parkovima. Nakon prilagodbe infrastrukture i sadržaja, sada ih mogu posjećivati osobe koje imaju problema sa sluhom, vidom i kretanjem.

- Nama kao agenciji koja organizira putovanja, u cilju je da sutradan imamo turističke animatore koji su osposobljeni voditi takve grupe. U svakoj grupi koju vodimo, pogotovo u slobodnoj prodaji, imamo osobe koje imaju određen postotak invalidnosti. Te osobe sada uspijevaju otići, veseliti se i uživati u boravku na tim putovanjima, što prije nije bilo moguće, rekao je Milohanović.

Robert Raste, predsjednik Društva distrofičara Istarske županije, naglasio je da svatko, ako ima »sluha« za to, može svoj prostor prilagoditi osobama s poteškoćama u kretanju.
- Ne trebaju to biti visoke cifre, već se s drvenom rampicom od pola metra može napraviti pristup osobama s invaliditetom, istaknuo je Raste.

Posao za 12 nezaposlenih osoba s invaliditetom

Učilište Diopter organizira savjetovanje za osobe s invaliditetom o mogućnostima koje imaju na tržištu rada, sa željom da ih, kako navode, potaknu i motiviraju da se upišu u novi program edukacije, razvijen u sklopu projekta, za osposobljavanje animatora za osobe s invaliditetom. Za ovo zanimanje educirat će se 12 nezaposlenih osoba s invaliditetom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum