oglasili se iz grada pule

POS-ova zgrada na Busoleru "zapela" u birokraciji, a građanima kamatne stope na stambene kredite stalno rastu

| Autor: Jelena Milović
Ugovor s projektantima nove POS-zgrade potpisan je početkom srpnja (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Ugovor s projektantima nove POS-zgrade potpisan je početkom srpnja (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


Pisali smo o zastoju informacija o novoj POS-ovoj zgradi koja se planira graditi u Šandaljskoj ulici na Busoleru, o čemu je zadnja objava na stranicama Grada Pule stara čak osam mjeseci, a Puležane koji su na konačnoj listi prvenstva za kupovinu stana zanima zašto projekt stoji, a kamatne stope na stambene kredite stalno rastu.

Kamate su već odavno premašile onu prosječnu od 1,6 posto koja im je prezentirana u listopadu prošle godine, pa je pitanje hoće li, kada se projekt pokrene, uopće biti kreditno sposobni. Njihov upit proslijedili smo u nekoliko banaka koje poslovno surađuju s državnom Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), koja provodi Program poticane stanogradnje.

Uvjeti kreditiranja

Iz Erste banke, koja dugi niz godina kreditira kupce stanova na lokacijama gdje je APN investitor, potvrđuju nam da se uvjeti odobravanja stambenih kredita formiraju u trenutku realizacije kredita, ovisno o trenutnim okolnostima i važećim uvjetima, te da ne postoji fiksna ponuda za određeni projekt koja bi trajala neko dulje razdoblje. Načelno, dodaju, njihovi su uvjeti za kupnju stanova od APN-a povoljniji od tržišnih, kamatna stopa je u prosjeku niža za 0,4 posto.

I Zagrebačka banka kontinuirano prilagođava visinu kamatnih stopa svojih kredita u skladu s promjenama na tržištu. I ovdje su, naravno, uvjeti kreditiranja za kupnju POS-ovih stanova za korisnike programa povoljniji u usporedbi s komercijalnim uvjetima. Za kupce POS-ovih stanova trenutno nude stambene kredite s fiksnom kamatnom stopom tijekom cijelog razdoblja otplate. Nekad im je kamatna stopa bila niža, no uz kombinaciju fiksne kamate za prvih pet godina i promjenjive kamate do kraja otplate kredita.

- Trenutna ponuda uz fiksnu kamatnu stopu klijentima garantira fiksni otplatni plan i istu visinu mjesečne otplate za cijelo vrijeme otplate kredita, ističu iz Zagrebačke banke.

Projektanti iz Osijeka

Iz Grada Pule navode da se čeka dokumentacija koja će udovoljavati traženim uvjetima, prostornim planovima i uvjetima za izdavanje akata iz prostornog uređenja koje je odredilo Gradsko vijeće. Prije ovog pojašnjenja, odgovorili su nam da je s njihove strane učinjeno sve što se moralo glede konačne liste reda prvenstva za kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje, a sve daljnje radnje odvijaju se u suradnji s APN-om.

Sada još dodaju da su sredinom ožujka ove godine u Komunalnoj palači gradonačelnik Filip Zoričić i direktor APN-a Dragan Hristov potpisali ključne dokumente za nastavak programa izgradnje POS-ovih stanova na području Mjesnog odbora Busoler. Početkom srpnja potpisan je ugovor o izradi projektne dokumentacije između APN-a i odabranog ponuditelja te su utvrđene jasne smjernice za projektiranje višestambene građevine.

- U stalnoj smo komunikaciji s projektantima Trinas inženjeringa i Trinas projekta iz Osijeka te APN-om u cilju izrade projektne dokumentacije koja bi udovoljavala prostornim planovima i uvjetima za izdavanje akata iz prostornog uređenja, a sve kako bi u konačnici projekti odgovarali uvjetima koje je odredilo Gradsko vijeće Pule, u smislu kvadrature za članove domaćinstva. Odmah po zaprimanju dokumentacije koja će odgovarati svih traženim uvjetima, hitno ćemo poduzeti sve potrebne radnje da bi se projekt uspješno okončao, obećavaju iz gradske uprave.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of