nervozni vozači, nervozni pješaci...

FOTOGALERIJA / Prometni kolaps u Puli: Tjedan mobilnosti "natjerao" vozače da stoje u kolonama prepunim nervoznih ljudi

| Autor: Jelena Milović


Ima ludila i ludila, ali prometno ludilo je posebna priča. Otkako je započeo Europski tjedan mobilnosti, a započeo je, podsjećamo, u petak, 16. rujna, u Puli, u inače i uobičajenim prometnim gužvama na gradskim ulicama, posljednjih dana kao da je sve kulminiralo apsolutnim prometnim kolapsom te gotovo jedva da se može i kretati.

Da ironija bude veća, Tjedan mobilnosti "natjerao" je vozače da stoje u kolonama prepunim nervoznih ljudi, koji još uvijek skupljaju dojmove od ljetnih gužvi na koje se posebno pred sezonu psihički pripremaju. I taman kad su prestali psovati ljeto i turiste, evo novih zastoja, preregulacije prometa, gužvi i kašnjenja na sve i sva.

Europski tjedan mobilnosti, kampanja Europske komisije s ciljem unaprjeđenja kvalitete života građana u urbanim sredinama, promovira alternativna i inovativna rješenja urbanog transporta, ali kako je naš grad još uvijek samo zapeo u "lijepe želje" o rasterećenju centra grada od automobila, ovih ga dana nervozni zvuci sirene vraćaju u sirovu i nimalo kooperativnu realnost.

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Psovalo se po rivi, psovalo na Giardinima, pa čak i dok pišem ove retke, iz automobila u koloni koji se spuštaju Rakovčevom ulicom. Onako. Da si daju oduška. Komentiraju da pišemo o tome, jer se ovo više ne da izdržati. A kolonama nema kraja. Gdje god pogled seže na dionicama kojima se auti mogu trenutno kretati, ne vidi im se kraja.

U svom tom ludilu, u Zagrebačkoj ulici odvijali su se danas i radovi, navodno, kako saznajemo - postavljanje optičkog kabla. Zašto baš sada, teško je naći razumno objašnjenje.

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Prizori bagera, u već ionako kolektivnom prometnom ludilu, kao da su sišli sa stranica Alan Forda. Pa je tako u najfrekventnijem dijelu jutra, kada pješacima samo što ne prolaze kotačima po stopalima, prizor radnika koji preusmjerava promet na Stankovićevu ulicu, gotovo suludo hrabar. S njegove strane, naravno.

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter