Određene su i dvije tarife naplate

Uskoro počinje naplata na parkiralištu Opće bolnice Pula: Evo kako će to funkcionirati

| Autor: Doria Mohorović
Parking Opće bolnice Pula (Snimio Milivoj Mijošek)

Parking Opće bolnice Pula (Snimio Milivoj Mijošek)


Prije nekoliko dana postavljena je rampa kojom će se regulirati ulaz vozila na parkiralište pulske Opće bolnice. Prema novoj Odluci o načinu i uvjetima korištenja parkirališta i nadzora prolaza vozila u krugu pulske bolnice, koju je 14. kolovoza donijela ravnateljica bolnice Irena Hrstić, ovdje će se omogućiti besplatno parkiranje zaposlenicima bolnice za vrijeme radnog vremena, pacijentima bolnice i građanima koji su u posjetu pacijentima u bolnici, dok će ostali korisnici plaćati naknadu za korištenje parkirališta.

Do tog je poteza došlo jer, kako navodi ravnateljstvo bolnice, parkiralište nije služilo svojoj osnovnoj svrsi, a to je osiguranje dovoljnog broja parkirnih mjesta za potrebe pacijenata i zaposlenika Opće bolnice Pula. Na parkiralištu koje raspolaže s 572 parkirna mjesta i 37 parkirnih mjesta za vozila sa znakom pristupačnosti za osobe s invaliditetom, dosad su većinom zauzimali građani i turisti koji nisu koristili usluge bolnice.

Prema aktualnoj Odluci, korisnici usluga pulske bolnice prilikom ulaska na parkiralište iz parkirnog automata preuzimaju listić, odnosno parkirnu kartu. Nakon pružene medicinske usluge, na prijemnom šalteru pojedine ambulante poništavaju parkirnu kartu te im je omogućeno da u roku od 30 minuta nakon poništenja parkirne karte besplatno napuste parkiralište.

Zaposlenici pulske bolnice za vrijeme svog radnog vremena ulaze na parkiralište i izlaze s parkirališta korištenjem beskontaktne kartice za evidenciju prisutnosti na radu. Ostali korisnici prilikom ulaska na parkiralište iz parkirnog automata preuzimaju parkirnu kartu te prilikom izlaska na parkirnom automatu beskontaktno plaćaju naknadu za parkiranje. Zaposlenici pulske bolnice za vrijeme kada nisu na radu, u statusu su »ostalih korisnika« parkirališta te podliježu naplati parkiranja. Odlukom je zabranjeno davanje beskontaktne kartice drugom radniku ili trećoj osobi ili korištenje tuđe beskontaktne kartice radi omogućavanja ulaska na parkiralište, kao i drugi slučajevi zlouporabe kartice.

Pauk u akciji

Građani koji dolaze u posjet pacijentima koji se nalaze na stacionarnom liječenju, u vremenu od 14.30 do 17 sati, svim radnim danima, vikendima i blagdanima, ne plaćaju naknadu za parkiranje. U slučaju prekoračenja vremena parkiranja, odnosno ne napuštanja parkirališta do 17 sati, u statusu su "ostalih korisnika" parkirališta te podliježu naplati parkiranja.

Cijene parkiranja za "ostale korisnike" kreću se radnim danima od četiri eura za svaki započet sat od 7 do 14.30 sati, do dva eura u razdoblju od 17 sati do 7 ujutro. Vikendima i blagdanima tijekom cijelog dana i noći, dakle svih 24 sata, iznosi dva eura po satu. Za prvih 30 minuta korištenja parkirališta i ulaska u krug pulske bolnice ne naplaćuje se parkiranje, a vozila koja se zateknu parkirana u krugu bolnice na nedozvoljenim mjestima bit će uklonjena paukom na trošak vlasnika.

Za parkiranje bicikala, mopeda i motocikala osigurana su besplatna obilježena mjesta na ulazu u vanjski parking, prije ulazne rampe te uz pješački prolaz na istočnoj strani zgrade Poliklinike.

Vozilom u krug bolnice

Odlukom je definirano i da je unutar kruga bolnice zabranjeno zadržavanje i parkiranje motornih vozila, osim na posebno označenim mjestima. Ulaz je, naravno, dopušten vozilima hitne pomoći i saniteta te vozilima kojima se prevozi pacijent koji treba hitnu zdravstvenu skrb, pacijent s invaliditetom koji dolazi na dijalizu ili fizikalnu terapiju te nepokretni ili teško pokretni pacijenti koji se dovoze na liječenje, hospitalizaciju i pregled. Ulaz u krug bolnice dopušten je i vozilima za prijevoz pokojnika, službenim vozilima MUP-a, vatrogasaca i drugih državnih tijela, vozilima dostave, komunalnog prijevoza i zbrinjavanja otpada, službenim vozilima ustanove, a pristup će imati i ostala vozila uz posebnu dozvolu ravnateljice.

Pacijenti i korisnici prilikom ulaska vozilom u krug bolnice iz parkirnog automata preuzimaju listić - parkirnu kartu, parkiraju na za to označenom mjestu, iskrcaju korisnika te u najviše 30 minuta od ulaska izlaze iz kruga bolnice bez naknade za parkiranje.

U krugu bolnice označena su parkirna mjesta i to ispred Poliklinike, ispred Centra za dijalizu i uz glavni ulaz u stacionarni dio bolnice, gdje je dopušteno parkirati radi dovođenja pacijenta na liječenje, hospitalizaciju, pregled ili terapiju. U krugu bolnice, do ulaza na Odjel za infektologiju i febrilna stanja nalaze se četiri parkirna mjesta za potrebe hitne infektološke ambulante i četiri parkirna mjesta za službena vozila Opće bolnice Pula.

Cijelu odluku možete pogledati ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater