violinistica Jovana Raljić i pijanist Clemens Zeilinger u ink

Klasika i bezvremenske melodije

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Jovana Raljić i Clemens Zeilinger (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Jovana Raljić i Clemens Zeilinger (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Poznati klasici, ali i bezvremenske melodije bili su na repertoaru koncerta violinistice Jovane Raljić (BiH/Austrija) i austrijskog pijanista Clemensa Zeilingera, koji su u sastavu programa "Samo najbolje" nastupili u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula.

Vrsni glazbenici bili su jamstvo za uspješnu koncertnu šetnju kroz razne poznate glazbene partiture.

Počelo je Beethovenovom čuvenom "Violinskom sonatom br. 7, Op. 30", sa stavcima Allegro con brio, Adagio cantabile, Scherzo: Allegro, Finale: Allegro; Presto. U ovome je djelu došla do izražaja sva raskoš bogatog dijaloga klavira i violine te sugestivan nastup ovih glazbenika, gdje je violinistica bila nježna i strastvena, tehnički vrlo precizna i nadahnuta. Uslijedio je zahtjevan Saint-Saënsov "Introduction and Rondo Capriccioso, Op. 28".

Drugi dio programa bio je u znaku poznatih melodija, koje su u ovim tehnički besprijekornim izvedbama zvučale gotovo pa čarobno.

Bila su to djela F. Kreislera "Chanson sans Paroles" i "Song of India", strastveni Piazzollini "Oblivion" i "Libertango", legendarni, bezvremenski Gerswhinow "Summertime", nezaboravni "Fly me to the moon" B. Howarda/F. Sinatre, Cooleyjev "Fever" i Ravelov "Tzigan".

Raljić se u nekim skladbama predstavila i kao pjevačica, uz fino osmišljen scenski nastup. Budući da ih publika nije puštala, izveli su dva bisa, Brahmsove "Mađarske plesove", gdje je violina pokazala sve svoje mogućnosti i još jednom "Summertime".

Jovana Raljić rođena je u Banja Luci. Magistar je s najvišim priznanjem na najistaknutijoj svjetskoj Akademiji umjetnosti u Beču, centru klasične glazbe, kod profesora Christiana Altenburgera. Osvojila je više prvih nagrada i priznanja na internacionalnim violinskim natjecanjima u Italiji, Njemačkoj, Austriji i Srbiji. Kao solistica na violini nastupala je širom svijeta s mnogobrojnim orkestrima. Kao pjevačica, laureat je nekoliko festivala širom Europe.

Clemens Zeilinger rođen je u Beču, studirao je najprije klavir na Brucknerkonservatoriju u Linzu, a zatim na Sveučilištu za glazbu u Beču. Osvajao je nagrade na raznim međunarodnim natjecanjima. Godine 2008. privukao je međunarodnu pozornost izvođenjem kompletnog Beethovenovog opusa od trideset i dvije sonate za klavir solo u roku od tri mjeseca, a te godine je dobio nagradu od radijske postaje u Austrije. Predaje na Sveučilištu za glazbu u Beču i na Sveučilištu Bruckner u Linzu.

Lions klub Pula omogućio je posjetiteljima da dolaskom na koncert, prema svojim mogućnostima, prilože novčanu donaciju, za donatorsku akciju "Za pogled kroz prozor" Centra za rehabilitaciju Pula - dislocirane jedinice Vodnjan, za popravak prozora, a o akciji su govorile Vedrana Koceić u ime Lionsa te Melani Andrić Vurušić u ime Centra za rehabilitaciju.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of