NASTAVLJA SE "RAT" NA LUNGOMAREU

Izabran izvođač radova na igralištu na Valkanama. Inicijativa za Lungomare odmah prijavila Grad Pulu i Pula sport DORH-u 

| Autor: Glas Istre
Igralište na Valkanama (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Igralište na Valkanama (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Iz Inicijative za Lungomare upravo su poslali priopćenje vezano za projekt uređenja nogometnog igrališta na Lungomareu. 

U priopćenju ističu da su tužili Grad Pulu i Pula sport DORH-u, USKOK-u i ŽDO-u.

"Dana 31. svibnja 2023. Inicijativa za Lungomare prisustvovala je javnom otvaranju ponuda od strane naručitelja Pula sport d.o.o. i Grada Pule za izvođenje radova na uređenju nogometnog igrališta na Valkanama s izgradnjom pješačke staze s javnom rasvjetom.

Procijenjena vrijednost javne nabave od strane naručitelja je 901.500 eura bez PDV-a.

Zaprimljena je samo jedna ponuda i to ona od strane tvrtke Gajana Kop d.o.o. koja je i uplatila novčani polog i podnijela cjelovitu ponudu. Podnesena ponuda od navedene tvrtke procijenjene je vrijednosti 1.076.052 eura bez PDV-a.

Znači, cijena je opet narasla, točnije s PDV-om na čak 1.345.066 eura, ili u nekadašnjim kunama 10.087.995.

Zbog gore navedene javne nabave DORH-u, USKOK-u i ŽDO-u smo podnijeli prijavu o nezakonitostima i nepravilnostima prilikom provedbe javnog natječaja u odnosu na nekretnine zk.č.br. 5188/14, zk.č.br. 5188/82, zk.č.br. 5187/1, zk.č.br. 5188/84 i zk.č.br. 5188/83, sve k.o. Pula.

Riječ je o nekretninama na kojima je u zemljišnim knjigama upisana zabilježba spora koji se vodi pred Trgovačkim sudom u Pazinu, a koji se vodi između Republike Hrvatske i Grada Pule radi utvrđenja prava vlasništva Republike Hrvatske.

Sve gore upisane nekretnine predstavljaju u naravi šumsko zemljište, slijedom čega se neovisno u upisu vlasnika u zemljišnim knjigama radi o nekretninama koje ex lege predstavljaju nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske.

S obzirom da je tužba podnesena 6. rujna 2022. godine te da se Grad Pula kao tuženik upustio u raspravljanje te podnio odgovor na tužbu, neosporno je da je Grad Pula u cijelosti upoznat s postojanjem navedenog postupka te činjenicom da Republika Hrvatska potražuje stvarna prava, odnosno pravo vlasništva u odnosu na navedene nekretnine.

Unatoč tome, Pula sport d.o.o. kao i sam Grad Pula provode postupak javne nabave u odnosu na predmetne nekretnine. Nadalje, iako je Grad Pula upoznat s gore navedenim sporom, Gradsko vijeće Grada Pule je dalo ovlaštenje Pula Sportu za veće kreditno zaduženje radi provođenja građevinskih radova na već opterećenim česticama.

Zbog svega navedenog vjerujemo da radnje koje su povezane s postupkom javne nabave evidentno ukazuju na niz nezakonitosti i nepravilnosti te da zbog toga, a i velikog kreditnog opterećenja zbog istog, Gradu Puli prijeti potencijalna zakonska i materijalna šteta.

Stoga ponovno pozivamo Grad Pulu da zaustavi sve projekte koji se na tom području planiraju - dok se ne okončaju svi postupci koji se odnose na nezakoniti upis vlasništva.

O podnošenju prijave vezane uz gore navedene nezakonitosti i nepravilnosti, istog smo dana obavijestili i naručitelje javnog natječaja kao i gradonačelnika te sve gradske vijećnike", pišu iz Inicijative za Lungomare. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom