VELIKO OTKRIĆE

Iza Malog rimskog kazališta pronađena još jedna pulska atrakcija

| Autor: Jasna ORLIĆ
Radovi i istraživanja na novom usponu za Kaštel

Radovi i istraživanja na novom usponu za Kaštel


Prilikom radova na uređenju novog uspona na pulski Kaštel iz pravca Giardina pronađeni su zidovi ulaza u staru pulsku tvrđavu, koja je bila mnogo veća od današnje.

Zbog tih arheoloških nalaza bit će izmijenjen projekt novog atraktivnog prilaza koji će spajati Giardine s najljepšim gradskim vidikovcem na Kaštelu i šetalištem oko njega. Izgradnja i uređenje novog gradskog uspona, pješačke zone, trenutno je na čekanju.

Razlog su neophodna arheološka istraživanja koja će potrajati vjerojatno do kraja godine, očekivanja su Darka Komše, ravnatelja Arheološkog muzeja Istre, institucije koja i vodi istraživanje.

Radovi i istraživanja na novom usponu za KaštelRadovi i istraživanja na novom usponu za Kaštel - dolje lijevo novopronađena vrata

On naglašava da je i prije početka radova predviđeno da će konačno rješenje uspona biti definirano arheologijom, kao što to obično i biva kada se obavljaju radovi u starom gradu. Proboj ove pješačke zone uz bok zgrade Sveučilišne knjižnice i ozad Malog rimskog kazališta počeo je lanjskog studenog. Međutim, očekivano se ukazala potreba za pogled ispod zemlje u skrivenu pulsku prošlost, odakle uvijek dolaze iznenađenja.

Kad uspon bude dovršen, zasigurno bi to mogla biti nova atrakcija, redovna turistička tura iz donjeg u gornji grad. I za Puljane se također otvara jedna nova, do sada skrovita vizura. Prolazi se iza obnovljenog Malog rimskog kazališta i završava na mletačkoj utvrdi na Kaštelu, u kojoj je smješten Povijesni i pomorski muzej Istre.

Doznajemo da trenutna arheološka istraživanja neće smetati ovoljetnom programu u Malom rimskom kazalištu u koji će se ulaziti neometano. Arheološki radovi obavljaju se u ranim jutarnjim satima, a koncerti su navečer. Osim toga, iznad iskopina je izrađen širok most od dasaka kojim se kreću posjetitelji kazališta.

Radovi i istraživanja na novom usponu za KaštelRadovi i istraživanja na novom usponu za Kaštel

Obilaskom terena uvjerili smo se da se trenutno otkopavaju stari zidovi koji će se kasnije djelomično prezentirati, a djelomično zatrpati. Neki su već prekriveni specifičnim zaštitnim tekstilom.

Pronađeni su zidovi srednjovjekovnog ulaza u stari kaštel Castropola koji se neće zatrpavati. Bit će prezentirati u sklopu novog projekta uspona.

Komšo objašnjava da se trenutno kopa u zoni na nasipu Kaštela prema Malom rimskom kazalištu. Pronađeni su ostaci arhitekture kontakta s kazalištem, ostaci antičkih građevina i dio srednjovjekovnih zidina koje su opasavale stari gradski kaštel, koji je bio na mjestu današnjeg Kaštela izgrađenog 1631. godine.

- Super je što su nađena jedna vrata starog gradskog kaštela, lokacija ostalih još je uvijek nepoznata. Stari je kaštel bio puno veći od današnjeg. Nasip oko kaštela nalazio se unutar srednjovjekovnog kaštela koji se pak nalazio u centru grada na vrhu brda. Po njemu je obitelj Castropola, koja je vladala kaštelom, i dobila ime. Taj je stari kaštel srušen, a njegovi ostaci su bili još vidljivi na kartama krajem 16. stoljeća. Ostaci su srušeni kada je Antoine de Ville krenuo graditi današnji kaštel. Nakon iskapanja, vidljiva je vodosprema iz prvog stoljeća naše ere. Očuvan je jedan njezin luk, a imala je još dva. Dakle, vodosprema je sagrađena od tri dijela. Cijeli sustav kazališta, vodospreme i bedema nastajao je u približno isto vrijeme. Vjerojatno je nešto prije kazališta izgrađena vodosprema, pojasnio je Komšo.

Još uvijek predstoji pronaći najbolje arhitektonsko rješenje kako savladati uspon do Kaštela, proizlazi iz odgovora koji smo postavili Gradu Puli, investitoru.

"S obzirom na činjenicu da su arheološka istraživanja i dalje u tijeku, ukazala se potreba za izmjenom i prilagodbom projektne dokumentacije. Novo rješenje je potrebno usuglasiti s Konzervatorskim odjelom te u ovom trenutku nemamo konačnu varijantu izgleda uspona", doznajemo u Gradu Puli.

Jedno od mogućih rješenja je postavljanje mosta na stupovima preko kaskada. Njime bi pješaci mogli od Sveučilišne knjižnice do Kaštela.

Na upit koliko je, prema prvom planu, predviđen iznos investicije, iz Grada Pule odgovaraju da ugovorena vrijednost radova po provedenoj javnoj nabavi iznosi 859.879 eura, od čega je iz ovogodišnjeg gradskog proračuna osigurano 729.975 eura.

Pitanja o usponu uputili smo i pulskom Konzervatorskom odjelu. Oni pak pojašnjavaju da će se novim usponom ostvariti nova pješačka komunikacija između Giardina i Kaštela i otvoriti nove vizure unutar grada. Vezano za taj projekt, sanirat će se i problem prodora oborinskih voda i kapilarna vlaga u spremištu Sveučilišne knjižnice u Puli, odgovorila je Lorella Limoncin Toth, pročelnica Konzervatorskog odjela u Puli.

Uspon i šetalište nosit će ime Franje Nefata, u spomen na zaslužnog prvog pulskog gradonačelnika poslije Drugog svjetskog rata.

Puno je slojeva gradske povijesti koji se otvaraju i pri ovim arheološkim iskopinama. Pronalaze se artefakti, predmeti i zidovi od doba Austrije, mletačke vladavine, srednjeg vijeka, doba antike, a ispod svega toga je i gradina Histra. Svako je od tih povijesnih razdoblja koristilo kamenje i ostali građevinski materijal onog prethodnog. Prilikom zadnjih istraživanja pronađeno je i mnoštvo uporabnih predmeta kao što je posuđe iz srednjeg vijeka, ali i puno ulomaka keramike i stakla iz antike, doznajemo od Silvane Petešić, voditeljice Antičke zbirke u Muzeju. Pronađene su uljanice, ukosnice, češljevi, lonci, stolno posuđe, amfore, opeke i drugi predmeti iz rimskog razdoblja. Sav materijal obradit će se u laboratoriju muzeja. Također, iz pronađenih ostataka školjaka i kostiju vidljiv je i jelovnik tadašnjih stanovnika. Na okolnim lokacijama još je mnogo nalaza koji čekaju da ih se otkrije i otvori prozor u život grada otprije dva tisućljeća.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater