Konferencija o sigurnosti gradova

Pula ugrađuje protupožarni video nadzor

U tijeku su pripreme za požarnu sezonu u suradnji s predstavnicima civilne zaštite, mjesnim odborima i Hrvatskim šumama. Prezentirat ćemo i video nadzor koji će biti nad našim gradom u smislu zaštite šuma i zelenih površina, najavio je gradonačelnik Filip Zoričić

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Nadzorom će se nastojati suzbiti opasnost od požara - lanjsko zgarište u Dolinki  (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Nadzorom će se nastojati suzbiti opasnost od požara - lanjsko zgarište u Dolinki (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Stožer civilne zaštite Istarske županije prvi je uveo protupožarni video nadzor koji se sad implementira u drugim dijelovima Hrvatske, kazao je istarski župan Boris Miletić na otvorenju dvodnevne konferencije Civilna zaštita i sigurnost gradova u hotelu Park Plaza Histria. Smatra da je istarski sustav civilne zaštite primjer dobre prakse koji mogu slijediti i druge hrvatske županije.

Sigurnost turista

- Znamo koliko je sigurnost bitna našim građanima, ali nemojmo zaboraviti da je jednako važna i brojnim posjetiteljima kojih je u Istri lani bilo 4,7 milijuna. Kako bi rekao naš zapovjednik Kozlevac, turisti koji kod nas dolaze često imaju bolji osjećaj sigurnosti nego u svojim vlastitim domovima, kazao je Miletić pa dodao da je sustav u potpunosti spreman za prihvat turista.

- Očekujem dobru turističku godinu, ali s druge strane ne možemo zanemariti činjenicu što se događa u zapadnoj Europi, posebno Njemačkoj koja je naše glavno emitivno tržište. Čak 40 posto svih turista dolazi u Istru iz Njemačke, nadam se da će se ondje situacija smiriti i da će ljudi doći na godišnji odmor u njihovo omiljeno ljetovalište, a to je Istra, rekao je Miletić.

Novim tehnologijama do zaštite - dio opreme izložen u Histriji (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)Novim tehnologijama do zaštite - dio opreme izložen u Histriji (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Pričajući o sigurnosti Pule, gradonačelnik Filip Zoričić istaknuo je da je Vijeće za prevenciju kriminaliteta podignuto na višu razinu. U tijeku su, kazao je, pripreme za požarnu sezonu u suradnji s predstavnicima civilne zaštite, mjesnim odborima te u suradnji s Hrvatskim šumama.
- Prezentirat ćemo i video nadzor koji će biti nad našim gradom u smislu zaštite šuma i zelenih površina. Pohvalit ćemo se i titulom Siguran grad koju smo dobili lani, u smislu dodatnog osiguranja i sigurnosti građana tijekom ljetne sezone. Prema tome, mislim da je to jedan dobar put kojim mi idemo. Na konferenciji će se govoriti i o aktualnoj temi cyber sigurnosti. Vjerujem da će doći do dobrih rješenja, rekao je Zoričić, pritom izrazivši zadovoljstvo time što se konferencija održava u Puli, a tijekom koje će predavanje pod nazivom Vijeće za prevenciju i Gradsko redarstvo - čimbenici opće sigurnosti u lokalnoj zajednici održati savjetnik za urbanu sigurnost gradonačelnika Kristian Družeta, dok će zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić sudjelovati u panel raspravi Urbana sigurnost, vijeća za prevenciju i projekti za sigurnije gradove.

Napredniji sustav civilne zaštite

Damir Trut, prvi čovjek Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske naglasio je važnost funkcioniranja sustava sigurnosti i civilne zaštite te sigurnosti gradova, osobito jer 58 posto hrvatskih građana živi u urbanim sredinama.
- Hrvatska ima jedan od naprednijih sustava civilne zaštite koji pokazuje da kroz razvoj novih tehnologija putem projekata financiranih sredstvima EU-a razvijamo ne samo Hrvatsku kao otporniju, nego i Europsku uniju, rekao je Trut. Dodao je da se radi o različitim robotima pod vodom, na površini i u zraku, dronovima i robotima za dekontaminaciju.
- Upravo razvijamo rescue sustav vrijedan 22 milijuna eura koji će biti za cijelo područje Europske unije. Spremno dočekujemo turističku sezonu, pripremali smo se kroz zimu, među iskusnijim smo zemljama u gašenju požara. Ovom prilikom pozivam građane i turiste koji dolaze u našu državu da paze na zapaljive stvari, da ne pale vatre, roštilje ili bacaju opuške i sve ono što može uzrokovati požar. Neka uživaju u našim ljepotama, prostorima i moru, ali isto tako i da paze na njih, poručio je Trut.

Novim tehnologijama do zaštite - dio opreme izložen u Histriji (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)Damir Trut (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Na konferenciji koja se održava u organizaciji časopisa Zaštita, te pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova, Istarske županije, Grada Pule, Vatrogasne zajednice Istarske županije i Hrvatske županije za smanjenje rizika od katastrofa, diskutiralo se o izazovima lokalne i nacionalne sigurnosti, smanjenju rizika od katastrofa i ugroza te o kriznom upravljanju prilikom katastrofa s posebnim osvrtom na požare, poplave i potrese.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini