POSLJEDICE GUBITKA SPORA SA DRŽAVOM

Lokacija za pročistač ostaje na Molo Carbone, ali je neizvjestan opstanak Luke Pula

| Autor: Jasna Orlić
Gradsko vijeće Pule (snimio Duško Marušić Čiči)

Gradsko vijeće Pule (snimio Duško Marušić Čiči)


Na sjednici pulskog Gradskog vijeća u četvrtak navečer bilo je između ostalog riječi i o Luci Pula, a na inicijativu vijećnika iz platforme Možemo!

Povod je izgubljen sudski spor sa državom temeljem kojeg je gradska tvrtka ostala bez površine od šest hektara, a koje su postale pomorsko dobro. Plaćanje koncesije za tu površinu dovelo bi u pitanje opstojnost Luke, pojasnila je njena direktorica Tatjana Zanini Gavranić.

U iscrpnom izlaganju izvijestila je o napredovanju poduzeća od kada je postavljena za direktoricu prošle godine.

- Napravljen je pozitivan preokret, ustrojili smo i stabilizirali poslovanje. Prihodi su porasli za 34 posto, odnosno sa 6,8 na 9,2 milijuna kuna. Porasli su svi prihodi od skladištenja, usluga, najamnine. Zakupnine više nećemo moći naplaćivati. Prihodi od usluga čine 80 posto prihoda. Troškovi su pali 9 posto. Sve to ukazuje na velike uložene napore. Ono što me je dočekalo je stanje na računu nedovoljno za plaće i dugovi od 1,8 milijuna kuna. Sve je to trebalo platiti i vratiti. Ostao je još dug prema Vodovodi od 50 tisuća eura. Petnaest zaposlenih više su radili, ali su zadovoljniji. Nastavak poslovanje društva je moguće jedino uz koncesijsko odobrenje koje smo zatražili od Lučke uprave. Početni iznos je 4 eura za četvorni metar na zatvorenom prostoru i 2 eura u otvorenom. Uz plaćanje koncesije neće se moći preživjeti, zaključila je Zaninović.

Moglo se čuti da je jedina solucija za preživljavanje nastavak suradnje s INA-om.

Igor Jovin, pomoćnik pročelnice za lokalnu samoupravu u Gradu Puli, pojasnio je da je Luka Pula smanjila temeljni kapital sa 7,1 na 2,3 milijuna eura zbog izgubljenih nekretnina. Od Vrhovnog suda zatražili su odobrenje za postupak revizije odluke, a koja će biti poznata na jesen.

Drugi je problem zbog gubitka spora s državom - lokacija pročistača. Vijećnici iz platforme Možemo! izrazili su niz sumnja u mogućnost opstanka ove lokacije kraj Molo Carbone za izgradnju gradskog pročistača koji se sada nalazi na Valkanama.

Direktor Pragrandea Kristijan Benčić pojasnio je da će se pročistač smjestiti na Molo Carbone gdje je i predviđen projektom. Koncesija za pomorsko dobro dozvoljava korištenje prostora za pročistač. Iznos za plaćanje koncesije utvrđuje se kao za gospodarsku uporabu pomorskog dobra. Praksa je pokazala da se obično plaća 5 kuna po kvadratu, pa bi se za 13.300 kvadrata platilo oko 70 tisuća kuna godišnja naknada što nije previše, rekao je on. Odgovarajući na pitanje o smradu kamiona koji će preuzimati mulj s pročistača rekao je da kamioni s muljem prometuju po gradu Puli otkada postoje takvi kamioni i tu ne vidi veći problem.

Na pitanje više vijećnika odgovoreno je da će Herculane moći aplicirati sa pročistačem na previđena sredstva EU fondova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater