ZAHVAT KOJI SPAŠAVA ŽIVOT

FOTOGALERIJA / Odnedavno i u pulskoj bolnici obavljaju se kompleksne intervencije na srcu i krvnim žilama

| Autor: Jasna ORLIĆ


Mnogi Istrani više neće morati u kolima hitne pomoći juriti u KBC Rijeku radi hitne ugradnje stenta kod srčanog udara. Također velik broj pacijenata s poluotoka neće više morati odlaziti radi koronarografije u druge bolnice i klinike. Od 20. siječnja ovi se kompleksni zahvati koji spašavaju živote obavljaju i u pulskoj Općoj bolnici. Intervencijska kardiologija uključuje niz specifičnih metoda dijagnostike i terapije, a njen početak rada predstavljen je danas novinarima.

Prema riječima ravnateljice OB Pula dr. Irene Hrstić otvaranje intervencijske kardiologije zadnja je karika koju su trebali realizirati kroz novu bolnicu.

- Oprema je dobavljena još 2019. godine iz europskih sredstava za opremanje dnevnih bolnica i stajala je tada 4,7 milijuna kuna. Ona je i danas zadnja tehnološka razina. Oprema je nažalost stajala do sada neiskorištena zato što nas je covid limitirao, premda su edukacije započele još 2019. godine, rekla je dr. Irena Hrstić.

U angio sali trenutno rade kardiolozi dr. Goran Čović i dr. Daglas Dodić, kao i medicinski tehničar Nino Gržinić te medicinska sestra Maja Babić Komšić. Svi su oni prošli dugotrajnu edukaciju.

- Zbog ove visokospecifične metode oslonili smo se na edukaciju, mentoriranje i podršku stručnjaka iz KBC Rijeka. Još su dvije osobe na specijalizaciji iz kardiologije, a u bolnici imamo još kardiologa koji su zainteresirani za ovu edukaciju. Posebno se radi na edukaciji medicinskih sestara, ali poznato je da su one deficitaran kadar. Ako ih povučete s odjela, onda će ih tamo nedostajati. To je kaskada koja nije povoljna, rekla je dr. Hrstić.

Planira se godišnje u angiosali obraditi tisuću do 1.200 pacijenata kada se ostvari pun opseg intervencijske kardiologije. Za sada se obrađuje dnevno u prosjeku pet pacijenata.

Župan Boris Miletić smatra da je ovo velik iskorak za OB Pula.

- Istarska županija ovim činom doista zaokružuje kardiologiju i drago mi je što će naši građani koji su prije morali koristiti usluge drugih ustanova, sada to moći napraviti u našoj bolnici. Imati novu zgradu i vrhunsku opremu je super, ali na početku i kraju priče sve leži na ljudima. Upravo stručnost ovih ljudi daje nadu da će naši pacijenti imati kvalitetnu uslugu i neće morati putovati. Vjerujem da će se na ovaj način motivirati i drugi liječnici, a Istarska županija će i nadalje sufinancirati smještaj liječnika. Naše stipendije za studij medicine su dvostruke od redovnih i na godišnjoj razini iznose 22.000 kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini