Na pulskoj Portarati

FOTO / Održan prosvjed protiv novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama

| Autor: Jelena MILOVIĆ


Na pulskoj Portarati danas je, točno u podne, održan prosvjed protiv novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, u organizaciji Zelene Istre i Inicijative za Lungomare, koji su se priključili široj inicijativi Javno je dobro, udrugama okupljenim u Zeleni Forum, s molbom da se iz saborske procedure povuče ovaj, po njima, štetan prijedlog Zakona.

Traži se izrada novog Prijedloga ZPDLM koji će čuvati more i obalu, kojim će se osigurati 100 posto slobodan pristup svim plažama te kojim će se osigurati mehanizmi zaštite okoliša i garancija očuvanja pomorskog dobra kao općeg dobra. Odaziv građana bio je solidan, ako kao argument uzmemo da je u Puli danas poprilično hladno.

Oni koji su se odazvali prosvjedu bili su glasni kroz poruke da zakon neće proći, kao i kroz vrlo jasan stav, kad je u pitanju javno dobro, a to je bilo vidljivo i na transparentu "100 posto naše more, plaže i obale". Performansom, kojim su pokazali kako bi to moglo izgledati u budućnosti, postavili su scenu plaže i domaćih ljudi, koji na svojim ručnicima uživaju na njoj.

Cijela je scena bila opuštena do trenutka dok ih zaštitari ne počinju grubo tjerati, podizati im stvari, dok istovremeno na plaćenim ležaljkama uživaju neki drugi. Kratki, a efektivni performans, bio je svojevrsni uvod u poruke koje su s govornice poslale Irena Burba, predsjednica Zelene Istre, te Ana Žužić iz Inicijative za Lungomare.

"Dosta je opasnosti u ovom prijedlogu zakona, ali građane najviše brine potencijalna privatizacija pomorskog dobra i isključivanje javnosti iz njegovog korištenja, a mi udruge za zaštitu okoliša upozoravamo i da u Zakonu nije dovoljno zastupljena zaštita okoliša", rekla je pritom Irena Burba.

Pojašnjava kako se u članku 2. spominje ograđivanje i naplaćivanje, a da se ograničavanje opće upotrebe može dobiti na temelju koncesije, da hotel ili kamp, ukoliko dokažu gospodarsku povezanost s plažom, mogu koncesiju tražiti na zahtjev, a ukoliko se nalazi na uređenoj plaži u turističkom naselju, da je obvezan 30 posto plaže ostaviti dostupnim građanima, a za što je pretpostavka da će ostalih 70 posto biti nedostupno.

"Ukoliko to nisu mislili, neka javnosti jasno definiraju, jer znamo i da zbog ovog postojećeg zakona, koji nije dovoljno dobar, velike korporacije to iskorištavaju i privatiziraju plaže. Ovakve su akcije jako bitne, mora se ukazati na potencijalne štetnosti ovog prijedloga, a istovremeno tražiti njegovo povlačenje", naglasila je Žužić.

"Građani mogu puno, a i u Zagrebu 2. veljače u 12 sati na Markovom trgu planira se prosvjed u suradnji s inicijativama i udrugama iz cijele Hrvatske", najavila je ona te su pozvani svi koji im se žele pridružiti.

U isto vrijeme danas su održani prosvjedu u Splitu, Hvaru, Braču, Malom Lošinju i Opatiji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of