NIŠTA SE NE BACA

Pekara u centru Pule nudi dva kruha "od jučer" za sedam kuna. Hrana stara jedan dan nije za otpad

Kruh - ruža kod nas inače košta devet kuna, a pakovana dva takva kruha, sutradan, bit će sedam. Sve što nam ostane, pakirano po dva, bez obzira na cijenu u redovnoj prodaji, prodajemo po sedam kuna i tako nam je lakše, kaže vlasnica pekare

| Autor: Jelena MILOVIĆ
(Snimila Mirjana VERMEZOVIĆ iVANOVIĆ)

(Snimila Mirjana VERMEZOVIĆ iVANOVIĆ)


Najlakše je baciti. U konzumeristička vremena postalo je potpuno normalno da stvari bacamo. Bez da trepnemo. Osim što nas ekološki i na sve druge načine osviješteni građani i aktivisti stalno podsjećaju na potrebu ponovne upotrebe, recikliranja ili bilo čega što bi utjecalo na naše loše navike odbacivanja stvari, sve oko nas vrišti da kupimo novo, konzumiramo čim više i pratimo trendove da bismo trošili i ne osvrtali se.

Suprugova ideja

Međutim, što s hranom? Bi li nam bio problem kupiti kruh star jedan dan, po povoljnijoj cijeni, da bismo uštedjeli na ovoj osnovnoj namirnici? U jednoj pekari, u sklopu pulske tržnice, može se, osim kruha starog jedan dan, (preciznije, pečenog dan prije) kupiti i ostale proizvode od jučer, po popularnoj cijeni - sedam kuna. Recimo, dva jučerašnja kruha platit ćete u ovoj pekari upravo taj iznos, a i s drugim je proizvodima identična situacija.

(Snimila Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)(Snimila Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

"Moj pokojni muž došao je do te ideje, a ja sam je zadržala u praksi, ima tome dugi niz godina", veli nam vlasnica pekare koja smatra da bi i druge pekare kao ideju, mogle preuzeti ovu praksu. U ova teška vremena, saznajemo od nje, a što nekako i ne čudi, ti se proizvodi prodaju u velikoj količini. U trenutku kad smo i sami prošli da bismo se uvjerili u ponudu, sve je već bilo prazno.

Višak zamrznu

"Kruh - ruža kod nas inače košta devet kuna, a pakovana dva takva kruha, sutradan, bit će sedam. Sve što nam ostane, pakirano po dva, bez obzira na cijenu u redovnoj prodaji, prodajemo po sedam kuna i tako nam je lakše. Rijetko nam ostaje tih proizvoda, uglavnom se sve proda.

I jučerašnji burek upola cijene  (snimio Milivoj MIJOŠEK)I jučerašnji burek upola cijene (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Ono što eventualno ostane ide u otpis. Ima ljudi, a najčešće su to žene, koje uzmu po četiri, pet paketa. Kažu mi da ih zamrznu i vade, po potrebi, tostiraju ili stave u pećnicu i da im bude kao svježi. Starije žene su i inače domišljate", prepričava nam uz osmijeh vlasnica ove pekare, koja nema namjeru ni u budućnosti mijenjati praksu povoljnije prodaje, na svoju, ali i na korist svojih kupaca. "Ta nam cijena može pokriti barem brašno, ali sve je bolje nego baciti", zaključuje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater