Predstavljanje knjige

"Verlustliste - Popis gubitaka" u Buzetu


"Verlustliste - Popis gubitaka - Seznamek izgub - Lista delle perdite (1914-1919). Istrien/Istra/Istria", naziv je knjige koja će se u srijedu s početkom u 18 sati predstaviti u Vijećnici u buzetskom Narodnom domu. O knjizi će govoriti autor i urednik Robert Matijašić, koautor Dean Krmac, a moderirat će Mirjan Flego.

Knjiga sadrži imena 13.204 istarskih vojnika poginulih, ranjenih ili zarobljenih tijekom Prvog svjetskog rata. Imena, sa svim osobnim podacima i podacima o postrojbi kojoj su pripadali, preuzeta su iz Popisa gubitaka (Verlustliste), službenog popisa kojeg je c. i kr. Ministarstvo rata objavilo u 709 sveščića između 1914. i 1919. godine i koji ukupno donosi više od 2 milijuna imena pripadnika austrougarske vojske.

Djelo se može smatrati prvim pokušajem kvantifikacije vojnih gubitaka Velikoga rata te individualizacije imena tisuća Istrana koji su predugo bili zaboravljeni. Na buzetskom predstavljanju posebno će biti govora o vojnicima s područja Buzeštine. Druženje uz knjigu nastavit će se na prigodnom domjenku. (G. Č. Š.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum