DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE:

Ravnić: Mi smo u Istri IZGUBILI 17.000 LJUDI, to je više nego sve žrtve Domovinskog rata


Domovinski rat izuzetno cijenimo, ali treba shvatiti sljedeće - da nije bilo našega rata, ne bi bilo ni Domovinskog rata, ne bi se imali za što boriti. Hrvatsku državu smo mi stvarali u našoj narodnooslobodilačkoj borbi, a sudionici Domovinskog rata su je obranili, što izuzetno cijenimo i uvažavamo, poručio je Tomislav Ravnić, predsjednik Saveza udruga antifašista Istarske županije

 

Prvi put nakon dugo, dugo godina, obilježavanje i proslavljanje Dana antifašističke borbe za područje Bujštine nije održano kod spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Plovaniji. Obilna kiša i vjetar primorali su organizatore da svečani komemorativni skup održe u Bujama, u kino dvorani, gdje se okupilo nekoliko preživjelih boraca NOB-a, predstavnici Istarske županije, gradova i općina, udruga antifašista s područja Istre, Slovenije i Italije, te mnogi drugi uzvanici i građani.

Nakon Lijepe naše i Krasne zemlje u zajedničkoj izvedbi zborova Lavanda iz Novigrada i Korona iz Umaga, te minute šutnje za poginule u NOB-u i Domovinskom ratu, sve je sudionike svečanosti kojom se slavila i branila ideja antifašizma u ime organizatora skupa pozdravio gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, posebno pozdravljajući sudionike NOB-e i čestitajući svima ovaj i predstojeći praznik.

- Antifašizam je svjetonazor kojeg ne smijemo zaboraviti i moramo ga prenijeti mlađim generacijama. Mladi ljudi sve manje znaju o zločinima iz 2. svjetskog rata, a to se ne smije zaboraviti. Zato moramo učiniti sve da naše mlade poučimo što su fašizam i nacizam, a što znači biti antifašist. Zato na ove skupove moramo privlačiti i mnogo više mladih, poručio je Vižintin.

Sa sličnim porukama sudionicima skupa se u ime gradova i općina Bujštine obratio načelnik Brtonigle Paolo Klarić, naglašavajući vrijednosti antifašizma i zahvaljujući borcima NOB-e na svemu što su napravili. (NAPISAO I SNIMIO Luka JELAVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter