BLIZANAČKI BABY BOOM

NEZABILJEŽENO U godinu dana na sjeveru Istre rođeno šest parova blizanaca Buzetski blizanci ili Buze(t)wins


Jedinstven je ovo slučaj u povijesti Buzeta da se između dva blagdana sv. Nikole rodilo čak šest parova blizanca. Svako novo dijete radost je ne samo za obitelj, već za cijelu zajednicu

 

Nezabilježeno, barem otkako se vodi statistika, da je u godinu dana na buzetskom području rođeno šest parova blizanaca. Dva para su po dvije djevojčice, druga dva po dva dječaka, a preostala dva su mješovita. No, neće biti ista vrtićka ni školska generacija, podijelit će se u dvije generacije.

Roda krenula od obitelji Perčić

- Sve je u duplo. Jedan se probudi pa ga nahraniš i zaspe, a za deset minuta se probudi drugi i sve ispočetka, podijelili su svoja iskustva zadovoljni roditelji. Moglo bi se reći da su rode imale pune ruke posla, a krenule su od obitelji Nikoline i Daria Perčića koji su nakon 9-godišnje kćerkice dobili blizance.

- Dugo smo željeli još jedno dijete i na kraju dobili blizance. Sreća je prevelika, rekla je mama Nikolina. Marti i Lovru danas je jedanaest mjeseci, a mama Nikolina kaže da je roda zadužena za blizance krenula upravo od njihove kuće i potom obišla i ostalih pet buzetskih obitelji.

Prijem gradonačelnika za blizance rođene između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg blagdana sv. Nikole te njihove roditelje bio je jedan od najveselijih događaj u gradu. Uz prigodne čestitke, gradonačelnik Siniša Žulić uručio je blizancima mali znak pažnje u povodu blagdana sv. Nikole, a svaki je dobio i dječji body sa svojim imenom i natpisom Buze(t)wins.

- Ovo je jedinstven slučaj u povijesti Buzeta da se između dva blagdana sv. Nikole rodilo čak šest parova blizanca. Svako novo dijete radost je ne samo za obitelj, već za cijelu zajednicu. Drago mi je da su demografski trendovi u Buzetu, kada gledamo zadnjih pet godina, više manje pozitivni, iako ima godina i kada su u minusu, ali se broj stanovnika ne smanjuje rapidno zbog manjeg broja rođene djece, izjavio je gradonačelnik te istaknuo da se u cilju promicanja pronatalitetne politike i postizanja pozitivnih demografskih trendova u gradskom proračunu osiguravaju sredstva za redovnu naknadu za novorođenčad.

Pronatalitetne mjere

Za prvo dijete to je 2.000 kuna, za drugo, treće i svako sljedeće dijete 2.500 kuna, odnosno za blizance, trojke, četvorke 3.000 kuna po djetetu. Osim jednokratnih potpora za novorođenu djecu, sufinancira se rad vrtića čije su cijene, izuzev Umaga, najniže u cijeloj županiji. Već nekoliko godina osiguravaju se besplatni udžbenici za sve osnovce, daju potpore srednjoškolcima. Buzet je prema analizama gradskih proračuna u Hrvatskoj jedan od deset gradova koji najviše izdvaja za stipendije, u ovoj školskoj godini dodijelio je čak 110 učeničkih i studentskih stipendija. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter