OPTIKA CENTAR

Navršili ste 40-u? Vrijeme je za mjerenje očnog tlaka

| Autor: Promo
Beskontaktno mjerenje očnog tlaka

Beskontaktno mjerenje očnog tlaka


Visoki očni tlak ili očna hipertenzija znači da je pritisak u vašim očima, odnosno vaš očni tlak viši nego što bi trebao biti. Ukoliko se ovo stanje ne liječi, visoki očni tlak može uzrokovati glaukom koji kod pojedinaca može dovesti do trajnog gubitka vida.

Zbog bezbolnih, trajnih i gotovo neprimjetnih oštećenja koje uzrokuje na oku, glaukom je prozvan tihi ubojica vida i drugi je uzročnik sljepoće u svijetu.

Treba znati da povišeni očni tlak nije isto što i glaukom, iako se ta dva termina često upotrebljavaju kao sinonimi - povišeni tlak samo je simptom, a glaukom je bolest koju karakteriziraju simptomi: tlak oka (viši od 20 milimetara žive), udubljenje papile očnog živca te nepravilni ispadi vidnog polja.

Bc. Dino Softić, optometrist

Bc. Dino Softić, Optometrist

Bolest karakterizira specifičan kronični, bezbolan tijek u kojemu dolazi do progresivnog sužavanja vidnog polja uz relativno dugo očuvanu centralnu vidnu oštrinu. Ranim otkrivanjem i liječenjem, bolest se uglavnom može držati pod kontrolom i spriječiti trajni gubitak vida, ali se ne može izliječiti.

Kada treba prvi put izmjeriti očni tlak?

Ukoliko ne postoji genetska predispozicija, odnosno pojava bolesti u široj obitelji, preporučuje se svima da inicijalno mjerenje očnog tlaka naprave između 40. i 44. godine života, obično pri propisivanju prvih naočala za čitanje na blizinu.

Preventivno mjerenje očnog tlaka potrebno je ponavljati minimalno svake tri godine. Iako se kod nekih vrsta glaukoma može oboljeti u svakoj životnoj dobi i od njega pati 1% populacije, učestalost obolijevanja povećava se s godinama, a osobe koje češće obolijevaju su žene.

Nemojte čekati primjetne probleme s očima i vidom da bi posjetili očnog liječnika.

Redoviti pregledi vida su ključni za rano otkrivanje očnih bolesti, a u Optici Centar uz specijalistički pregled vida uključeno je i mjerenje očnog tlaka koje se vrši potpuno automatiziranim beskontaktnim tonometrom.

Svoj termin mjerenja očnog tlaka rezervirajte pozivom na broj 052 223 771 ili ih posjetite u optici na adresi Flanatička 19.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini