Gdje i kako kupiti Ethereum (ETH) u Hrvatskoj?

Kad kažete "kriptovaluta", većina ljudi pomisli na Bitcoin. To savršeno ima smisla. Bitcoin je prva moderna kriptovaluta i po mnogim je mjerenjima najbolje rangirana kriptovaluta. Bitcoin čini oko 40% ukupne tržišne kapitalizacije kriptovaluta.

| Autor: Promo
(Foto: Kriptomat)

(Foto: Kriptomat)


No, Bitcoin nije jedini. Timovi diljem svijeta su lansirali tisuće kriptovaluta otkako je Bitcoin izašao na tržište 2009. Mnoge su stvorene da bi podržale određene tržišne niše ili projekte temeljene na blockchainu.

Jedna kriptovaluta je naročito privukla veliku pozornost korisnika, programera i investitora - Ethereum. Ethereum je druga najveća kriptovaluta u smislu tržišne kapitalizacije i čini oko 17% tržišta.

No, Ethereumovo drugo mjesto u utrci za tržišnu kapitalizaciju nije ono što ga čini značajnim. Ethereum igra jedinstvenu i važnu ulogu na današnjem kripto tržištu i u svijetu aplikacija temeljenih na blockchainu koji se tek razvija. I vi možete biti dio toga kada naučite gdje i kako kupiti Ethereum (ETH).

ŠTO ETHEREUM ČINI POSEBNIM?

(Foto: Kriptomat)

Bitcoin je lansiran kao elektronička alternativa fiat valutama koje izdaje država. Taj je cilj bio vodilja tajanstvenom Satoshiju Nakamotu u razvoju specifikacija Bitcoina i od tada je inspirirao kupce i investitore. 

Ethereum (ETH) bi se mogao koristiti kao valuta opće namjene, ali to nije vizija koja je inspirirala njegove kreatore. Oni na Ethereum eko-sferu gledaju kao na platformu za razvoj i implementaciju aplikacija temeljenih na blockchainu.

Ključ za ovu viziju je podrška Ethereum blockchaina pametnim ugovorima. Ethereum blockchain nije samo otvorena knjiga koja prati ETH transakcije. On je i otvorena platforma koja programerima omogućuje stvaranje vlastitih bočnih ili privatnih lanaca, te pokretanje blockchain aplikacija. 

(Foto: Kriptomat)

Većina aplikacija temeljenih na blockchainu, uključujući većinu aplikacija brzorastuće decentralizirane financijske industrije, radi na Ethereumu. 

Štoviše, Ethereum je matičan ERC-721 standardu koji omogućuje stvaranje nezamjenjivih tokena. Eksplozivno NFT tržište uglavnom se temelji na Ethereumu.

I DeFi aplikacije i NFT-ovi se mogu izraditi na blockchainovima koji nisu Ethereum, a neki od njih nude napredne značajke koje ih čine vrlo konkurentnim. No, stvarnost je da je upravo sada Ethereum osnovna tehnologija koja stoji iza dva ogromna i rastuća tržišna segmenta. U 2021. Ethereum je obradio više transakcija od Bitcoin blockchaina.

Sve to čini Ethereum vrlo privlačnim investitorima koji gledaju u budućnost.

KAKO I GDJE KUPITI ETHEREUM (ETH)?

Postoji mnogo mjesta za kupnju kriptovaluta. Mnoge staromodne platforme zahtijevaju od kupaca da instaliraju vanjske novčanike, sigurne heksadecimalne kriptografske ključeve i da imaju izravnu interakciju s blockchain tehnologijom. Za većinu korisnika to nije mjesto za kupnju Ethereuma. Ako nemate diplomu iz informatike, najbolji način za kupnju i prodaju Ethereuma je kreiranje računa na internetskoj burzi kriptovaluta poput Kriptomat platforme. Ove online burze pružaju trenutnu cijenu trgovanja za Ethereum i nude vam priliku za kupnju.

Kreiranje računa je više od odabira korisničkog imena i izrade lozinke. Ugledne burze zahtijevat će od vas da potvrdite svoj identitet tako što ćete dostaviti kopiju svoje službene iskaznice, a potencijalno i druge dokumente. Ove „Know Your Customer“ propise zakonski zahtijevaju web stranice i aplikacije koje su u skladu s odredbama GDPR-a EU-a protiv pranja novca.

Provjera identiteta može biti dug i kompliciran proces koji na nekim mjestima traje danima. Na modernim stranicama poput Kriptomat platforme, koja djeluje u cijeloj EU i diljem svijeta, možete dovršiti taj jednostavni proces za nekoliko minuta.

(Foto: Kriptomat)

Započinjete navođenjem adrese i prijenosom fotografije svoje putovnice u visokoj rezoluciji (ili, u nekim zemljama, vozačke dozvole). Na kraju vas Kriptomat vodi kroz kreiranje i učitavanje selfija – fotografije koja odgovara fotografiji na vašoj službenoj iskaznici. Ako sve bude u redu, vaš će identitet biti potvrđen u roku od nekoliko minuta. 

Sljedeći korak je financiranje vašeg računa kako biste mogli kupiti Ethereum i druge kriptovalute. Uobičajene opcije uključuju kreditne i debitne kartice, bankovne transfere i usluge prijenosa gotovine kao što su Neteller i Skrill. Kreditne i debitne kartice općenito su najsigurnije i najjednostavnije, ali renomirane kripto burze nude više opcija.

Nakon što se depozit pojavi na vašem računu, možete izvršiti kupnju. Ovisno o burzi, možete pogledati stranicu Ethereuma i pritisnuti "Kupi" ili odabrati "Kupi" s izbornika i odabrati Ethereum s popisa kriptovaluta.

To je sve - sada ste stručnjak za sofisticiranu umjetnost kupnje kriptovaluta. Ključna odluka se odnosi na odabir mjesta gdje kupiti Ethereum. Razmotrite licence, sigurnosne postupke, alate za ulaganja i korisničku podršku kako biste pronašli platformu koja vam najviše odgovara.

Ethereum se prodaje za tisuće eura po kovanici, ali ne morate kupiti cijeli ETH novčić. Ovisno o minimalnim zahtjevima za kupnju na burzi koju koristite, Ethereum možete kupiti u vrijednosti od samo 25 ili 30 eura.

Nećete završiti s fizičkim novčićem u posjedu. Umjesto toga, Ethereum koji ste kupili prenosi se na vašu elektroničku adresu na blockchain mreži koja služi kao tehnički temelj Ethereuma. Možda jednog dana odlučite instalirati softver novčanika za kriptovalute koji vam omogućuje pristup blockchainu, ali većina korisnika radije koristi skrbničku burzu, poput Kriptomat platforme, koja osigurava njihovu kriptovalutu i upravlja složenim blockchain transakcijama u njihovo ime.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom