BIFIX D.O.O. IZ BUJA – MALA VELIKA TVORNICA

| Autor: Promo
Bifix

Bifix


BIFIX d.o.o. iz malih Buja u Istri, osnovan je sada već davne 1973. godine u nekadašnjoj državi kao poduzeće u sklopu tadašnjeg Buje Export-a, s idejom proizvodnje proizvoda za građevinarstvo. Početkom 80-ih godina 20.og stoljeća, zahvaljujući vlastitom I&R, osniva se novi sektor – proizvodnja aditiva i bojila za plastiku (komercijalnog naziva Masterbatch). Masterbatchi su tada bili poprilično avangardni proizvod koji su na globalnoj razini proizvodile isključivo velike kompanije (BASF, Du Pont). Početkom 90-ih godina Bifix prelazi u privatno vlasništvo te, unatoč turbulentnim vremenima toga razdoblja, opstaje i započinje svoj rast i razvoj.

Foto

Pokrenuta proizvodnja bojila za plastiku i aditiva i danas čini okosnicu poslovanja i razvoja društva. Od kada je u privatnom vlasništvu, društvo izrasta u stabilno i kontinuirano rastuće poduzeće koje se uspjelo uspješno pozicionirati na vrlo konkurentnom tržištu Europske unije, ali i šire. Ponosni smo radi činjenice kako je Bifix danas jedan od najvećih proizvođača bojila za plastiku i aditiva na tržištu Jugoistočne Europe te u top 15 proizvođača crnih Masterbatcha na razini čitave Europe. U prilog tome ide i činjenica kako je portfolio kupaca disperziran na mnoga tržišta od kojih su ona značajnija Italije, Slovenije, Njemačke, Austrije, Francuske, Španjolske, Portugala, Izraela, Poljske, Češke, Srbije te BiH.

NA DOMAĆEM TRŽIŠTU ZNAJU NAS PO PROIZVODIMA ZA GRAĐEVINARSTVO…

Bifix uz sektor plastike ima i drugi, na početku spomenut, sektor proizvodnje – sektor proizvoda za građevinarstvo, s kojim je sve počelo davne 1973. Proizvodi ovoga sektora imaju tradiciju i iskustvo proizvodnje punih 48 godina. Danas Bifixovu paletu proizvoda za građevinarstvo čini više od 70 različitih proizvoda – o kojima možete pročitati više na www.bifix.hr.

VIŠE DESETLJEĆA INVESTICIJA U PROIZVODNJU

Oduvijek se u Bifixu njeguje svijest o značaju ulaganja u I&R, moderne tehnologije i ljudske resurse kao ključnim pokretačima rasta i razvoja te održivog stabilnog poslovanja.

Osvrćući se na posljednje desetljeće djelovanja, tvornica Bifix unazad je pet godina (2016. godine) dosegla maksimum iskorištenosti kapaciteta, te je navedeno moglo značiti samo jedno – ulazak u novi investicijski ciklus! Bifix tako 2018. godine službeno prijavljuje novi strukturni projekt naziva „NXT-BATCH 2020“ za sufinanciranje iz ESI fondova, u sklopu OP „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“, za koji 2020. godine potpisuje Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu 35% vrijednosti prihvatljivih troškova, dok je ukupna vrijednost projekta gotovo 41,5 milijuna HRK.

Opći je cilj projekta doprinijeti globalnoj konkurentnosti, razvoju i jačanju malog i srednjeg poduzetništva prerađivačkog sektora te ujedno doprinijeti smanjenju međuregionalne nejednakosti. Bifixov se doprinos navedenom ostvaruje kroz projektne aktivnosti „NXT-BATCH 2020“-a koje imaju za cilj povećanje Bifixove globalne konkurentnosti i kroz to osiguranje dugoročnog održivog rasta i razvoja kao i stvaranje preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta.

Glavni se rezultati projekta, ukratko, mogu svesti na ostvareno značajno povećanje proizvodnih kapaciteta – s 15.000t na čak 30.000t godišnje, ostvarenu potrebnu razinu modernizacije i automatizacije proizvodnih procesa, osigurane potrebne dodatne skladišne kapacitete – kako za sirovine tako i za gotove proizvode tvornice, te ostvarene uvjete za potrebna dodatna zapošljavanja.

Nova tehnologija proizvodnje omogućuje razvoj novih, ekološki potpuno prihvatljivih proizvoda čija komercijalizacija i plasman pružaju prostor za osvajanje novih tržišnih segmenata – i kroz razvoj novih proizvoda, ali i kroz osiguranje dodatne kvalitete postojećih proizvoda iz portfelja.

Foto

Projekt „NXT-BATCH 2020“ višestruko pridonosi i Bifixovom iskoraku u smjeru tranzicije prema resursno učinkovitom društvu i kružnom gospodarstvu. Osim prelaska na ekološki prihvatljive proizvode, projektom se ostvaruje i značajno smanjenje potrošnje električne energije unutar proizvodnoga procesa čime se približavamo postizanju cilja – smanjenje Bifixovog „ugljikovog otiska“ (eng. „Carbon Footprint“) za minimalno 55% do 2030. godine. Rezultati su već tu te je, u odnosu na 2018., u 2021. godini po toni proizvedenog finalnog proizvoda ostvareno smanjenje potrošnje električne energije od 6%. Postignuto je i značajno smanjenje obujma proizvodnog otpada tvornice koje je smanjeno sa 1% na 0,5% udjela u ukupnoj godišnjoj proizvodnji. Pozitivne „zelene“ promjene u Bifixu očituju se i kroz osjetno smanjenje prašine u samim proizvodnim pogonima, ali i kroz smanjenje onečišćenja okoline tvornice.

Budućnost se za Bifix čini obojena veselim tonovima jer osim što proizvodimo „boje“, volimo puno istraživati, razvijati, kreirati, stvarati nove ideje i proizvode! Zato se ne bojimo budućnosti, a našemu optimizmu u prilog idu i financijski rezultati – uspoređujući 2018. i 2021. godinu, Bifix ostvaruje povećanje prihoda od prodaje od cca 37%, dok povećanje izvoza za isti period iznosi čak 46,7%.

Svim čitateljima u ime svih zaposlenika Bifixa želimo Sretan Božić i uspješnu te prije svega zdravu Novu 2022. godinu!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini