NAJNOVIJEO TURISTIČKIM POTENCIJALIMA EU-a

Flego: Treba nam europski povjerenik za turizam!

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Ne smijemo zanemariti opasnost nekontroliranog turizma, tzv. overtourisma, što je realan rizik za destinacije diljem svijeta. Mnogo je primjera, nažalost, gdje su kulturna i prirodna dobra mjesta i zajednice ugroženi ili gdje cijene života i nekretnina rapidno rastu. Nekontrolirani prekomjerni turizam negativna je posljedica rapidnog rasta turističkog sektora koju nipošto ne smijemo uzimati zdravo za gotovo, poručuio je Flego

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego sudjelovao je u parlamentarnoj raspravi o utjecaju turizma na gospodarstvo EU-a.

"Turizam čini 10 posto europskog BDP-a, što je samo u prošloj godini iznosilo 1.880 milijardi eura. Zapošljava preko 26 milijuna ljudi u EU-u. Vidimo, dakle, da turizam ima itekako važnu ulogu u europskom gospodarstvu, ne samo u smislu gospodarskog rasta, već i kao doprinos zapošljavanju, regionalnom razvoju te prepoznatljivosti destinacije", istaknuo je u raspravi zastupnik Flego.

Izazovi

Kao član Odbora za promet i turizam (TRAN), Flego se u raspravi osvrnuo na izazove europskog turizma kazavši da je "turizam ovisan o mnogo čimbenika i utjecaja drugih politika, od prometa do zaštite okoliša, i upravo je zato važno osigurati koordinaciju turizma na europskoj razini".

"Europa je sa 713 milijuna međunarodnih dolazaka u 2018. godini najpoželjnija svjetska destinacija - to je gotovo polovica svih međunarodnih dolazaka na svjetskoj razini zabilježenih u toj godini. Turizam donosi ogromnu dobit europskom gospodarstvu i zato smatram da EU mora povećati sredstva za turizam. Tako bismo osigurali bolje prometno povezivanje, pojačali vidljivost, osigurali bolju suradnju europskih zemalja i regija te učinili Europu najsigurnijom svjetskom destinacijom", kazao je Flego te dodao kako "razvoj turizma mora ići ukorak s novim "Zelenim sporazumom".

"Ne smijemo zanemariti opasnost nekontroliranog turizma, tzv. overtourisma, što je realan rizik za destinacije diljem svijeta. Mnogo je primjera, nažalost, gdje su kulturna i prirodna dobra mjesta i zajednice ugroženi ili gdje cijene života i nekretnina rapidno rastu. Nekontrolirani prekomjerni turizam negativna je posljedica rapidnog rasta turističkog sektora koju nipošto ne smijemo uzimati zdravo za gotovo,” poručuio je Flego u Bruxellesu.

Ciljevi u pitanju

IDS-ov zastupnik naglasio je da bi sektor turizma u EU svakako trebao imati svog povjerenika.

"Sektor koji čini ukupno 10 posto europskog BDP-a zaslužuje svog povjerenika! Bez povjerenika ili tijela unutar Komisije koje je zaduženo isključivo za sektor turizma, ne može biti jasne koordinacije na europskoj razini. Time dovodimo u pitanje moguće ostvarenje ciljeva o smanjenju emisija CO2, kao i dekarbonizaciju ovog sektora. Turizam u svim zemljama ostvaruje značajne razine zagađenja te troši znatne resurse. Turizam je Europi previše važan da bismo ga ostavili po strani", zaključio je Valter Flego.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam