RASKORAK

DP traži da HDZ-ovi ministri iznose samo usuglašene teme: "Obuljen Koržinek se morala konzultirati s nama…"

| Autor: Dražen Ciglenečki
(Foto: Pixsell)

(Foto: Pixsell)


Posljednji su dani prije nedjeljnih izbora za Europski parlament i Domovinski pokret je intenzivirao svoju kampanju, a to čine i njegovi kandidati u lovu na preferencijske glasove.

Tako se DP vratio temama koje su mu na izborima za Sabor donijele 14 mandata. Dok ministri Domovinskog pokreta govore o poslu, njihovi kolege iz Sabora poput Stipe Mlinarića i Ivice Kukavice, koji su ujedno i kandidati na europskim izborima, pričaju o Srbima, Domovinskom ratu, jugoslavenskoj zastavi, homoseksualcima, Jasenovcu…

Pritom dolaze u raskorak s pojedinim svojim koalicijskim partnerima, pa je predsjednik HSLS-a Dario Hrebak jučer ustvrdio da je Mlinarića – prebacilo.

Premijer Andrej Plenković, zainteresiran primarno za stabilnost Vlade, zasad javno ne pridaje važnost ovim istupima DP-ovaca, makar je Kukavica ozbiljno kritizirao ministricu Ninu Obuljen Koržinek, procjenjujući vjerojatno da će se oni nakon izbora opet utišati. No, iz Domovinskog pokreta mu stižu i poruke da će se HDZ-ovi ministri ubuduće morati konzultirati s koalicijskim partnerima prije nego što komuniciraju stavove, naročito o politički osjetljivim pitanjima.

Preispitati rad

Kukavici se Nina Obuljen Koržinek jako zamjerila izjavom koju je u ponedjeljak dala Hini, a u kontekstu ostavke ravnatelja JUSP-a Jasenovac Ive Pejakovića zbog određenih faktografskih netočnosti na internetskoj stranici te ustanove. Zastupnika DP-a čudi što ona "cijeni i podupire" rad Upravnog vijeća JUSP-a Jasenovac.

"Kako je moguće da resorno ministarstvo podupire rad Upravnog vijeća koje nije u stanju kontrolirati osnovne informacije koje ustanova kojom upravljaju objavljuje? Je li riječ o namjernom propustu ili naputku Upravnog vijeća usmjerenom prema revizionizmu, prema naputku Beograda?", pita se Kukavica.

Posebno mu je zasmetalo što je ministrica kulture istaknula da će se oštro suprotstavljati "svakom pokušaju povijesnog revizionizma u odnosu na zločine koje su počinili NDH i ustaški režim", uključujući i "promjeni narativa o logoru Jasenovac".

– Ministrica bi trebala znati kako je jugoslavenski i velikosrpski režim, koristeći se tezama o genocidnim Hrvatima i 700 tisuća stradalih u Jasenovcu, desetljećima Hrvate držao u pokornosti negirajući im, kao genocidnom narodu, pravo na državu. Prvi se tom narativu suprotstavio Franjo Tuđman, dokazujući znanstvenim metodama kako je brojka o 700 tisuća stradalih u Jasenovcu mit. Gospođo ministrice, vi ste svojim izjavama pljunuli na rad Franje Tuđmana, stoga bih vam dobronamjerno savjetovao da preispitate vlastiti rad i postupke svog ministarstva, napisao je Kukavica.

Razgovarali smo s njim i on smatra, a pritom upozorava da iznosi stavove stranke, a ne osobne, da je i brojka od više od 80 tisuća žrtava logora Jasenovac, koja proizlazi iz službenog popisa što ga vode u Spomen-području, također debelo napuhana.

– Blaženi kardinal Stepinac je jasno kazao da je Jasenovac sramota Hrvatske i NDH i mi apsolutno prihvaćamo tu ocjenu. Spremni smo se kao Hrvati suočiti s tim. Ali, naravno da je brojka o 80 tisuća žrtava Jasenovca preuveličana. Svega ima na tom popisu, pogubljenih u Auschwitzu, ljudi koji su kasnije umrli i tako dalje. Domovinski pokret jedino inzistira na povijesnoj istini, ne želimo biti talac neprijateljske mitomanije, a poklonit ćemo se svakoj žrtvi, rekao nam je Kukavica.

Prekršena pravila

Pojasnio nam je i zašto misli da je ministrica kulture pogriješila

– Mi stojimo uz našu Vladu i tako će biti četiri sljedeće godine. Naša je potpora neupitna. No, ministrica je prekršila neka osnovna pravila komunikacije. Nije se s nama konzultirala prije nego što se javno očitovala. Ima među HDZ-om i Domovinskim pokretom prijepornih stvari, ali red je da se usuglašavamo o njima, a ne da HDZ-ovi ministri iznose stavove koji nisu zajednički. Neću u Saboru tražiti opoziv ministrice kulture, ali molim je da se ubuduće o ideološki delikatnim temama, koje definiraju Domovinski pokret koji je nedavno dobio 200 tisuća glasova, konzultira s nama. Nećemo dopustiti da nas HDZ kao stariji partner ignorira, to je stajalište Domovinskog pokreta, odlučan je Kukavica.

Premijer Plenković nije nervozno reagirao na istupe Mlinarića koji traži zabranu jugoslavenske zastave, što se u ruci jedne mlade djevojke vijorila tijekom zagrebačkog gay pridea, a njegove sudionike u emisiji Bujica naziva "nakaradama koje prolaze ulicama ofarbane kose u crveno i žuto", niti Kukavice, iako je problematizirao njegovu omiljenu ministricu.

– Ne odgovaramo za svaku izjavu saborskog zastupnika, to su političke izjave. Niti ih stignemo pratiti, a kamoli preuzeti odgovornosti. Nećemo to raditi u budućnosti niti smo to radili ikad prije. Svatko odgovara za svoju izgovorenu riječ. Mi jako pazimo što govorimo, znamo kako govorimo, a za stabilnost Vlade ne brinem, izjavio je predsjednik Vlade. Naglasio je da ima kristalno jasne stavove o Jasenovcu, da štiti sve manjine, pa i seksualne, pa mu parade poput subotnje u Zagrebu nisu problem, ali se slaže da je jugoslavenska zastava suprotna logici jer bi se "u bivšoj državi ovakve parade čekalo još milijun godina".

Dario Hrebak: DP želi stvari koje su mimo programa Vlade

Za razliku od Andreja Plenkovića, predsjednik HSLS-a Dario Hrebak nije se jučer libio oštro polemizirati s DP-om.

– Ćipu je opet prebacilo. Nije ga bilo od izbora, a sad bi opet pred EU izbore malo bacao populističke desničarske fore o raznim zabranama, računajući da će birači zaboraviti njegova "obećanja" iz kampanje. Netko mu treba objasniti da su izbori završili, da je DP dio vlasti, da smo svi izglasali isti program Vlade i da se DP mora primiti posla, s obzirom na to da su preuzeli odgovornost da Hrvatsku učine "energetski samodostatnom".

– Snovi o "talibanizaciji" Hrvatske time završavaju, napisao je Hrebak na Facebooku.

– Domovinski pokret je zasad samo formalno naš koalicijski partner, hoće li to biti i stvarni, znat ću kada prvi put sjednem s njima. Mi još nismo imali koalicijski sastanak, na kojem bi se vidjelo jesmo li svi spremni ići u smjeru o kojem smo se dogovorili. Taj je smjer program Vlade, a trenutačno DP želi i stvari koje su mimo njega, na što HSLS nije pristao. Naša stranka sigurno neće pristati na radikalno desne ideološke politike, koje DP gura. Kao ozbiljni političari, o svemu bismo ovom trebali razgovarati iza zatvorenih vrata. Apeliram da se nakon izbora održi koalicijski sastanak na kojem bi se utvrdilo što nas muči i krenuli to rješavati. Nema soliranja, rekao nam je Hrebak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter