PREMIJER U JASENOVCU

Plenković: "Ljubazno molim oporbu da shvati da je izgubila. Pregovaramo s Domovinskim pokretom"

| Autor: Portal NoviList
(Snimio Tomislav Miletić / Pixsell)

(Snimio Tomislav Miletić / Pixsell)


Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na komemoraciji u Spomen-području Jasenovac. Tom prilikom dao je izjavu za medije, javlja N1.

"Dolazimo u situaciju da je broj preživjelih, onih koji su najveći stradalnici, sve manje i zato smo upravo tu temu stavili u fokus i dobili konsenzus za okvirni dokument o politici sjećanja. Važno je da se to ugradi u naš obrazovni sustav da svi mladi dobiju punu informaciju na vrijeme", rekao je.

Osvrnuo se i na parlamentarne izbore.

"Poruka izbora je da je relativni pobjednik HDZ s partnerima. Sad imamo 61 mandat i opet ćemo sastaviti vladu. Od sutra krećemo u razgovore s onima koji su spremni razgovarati s nama na formiranju nove vlade.

Održali smo sastanak sa svim predstavnicima manjinskih zastupnika, oni su tu suradnju spremni nastaviti.

Potvrdio je da se razgovara i s Domovinskim pokretom. "Razgovaramo i s njima, postoje kontakti."

"Nisu počeli razgovori o bilo kakvim zahtjevima, špekulacije u medijima ljudi izmišljaju, nikakvih sadržajnih razgovora dviju stranaka u tom pogledu nije bilo", dodao je Plenković.

Prozvao je oporbene stranke, navodeći da ne samo da nisu čestitali HDZ-u na pobjedi nego i da ne priznaju poraz. "Ovo nema nigdje. Dio poraženih stranaka pokušava uvjeriti javnost da su oni pobijedili."

"Jedan dio birača otišao je malo više u desno pa moramo i tu poruku čuti i sukladno tome sastavljati buduću vladu", kazao je Plenković.

Znači li to – vlada bez SDSS-a? "Nismo o tome razgovarali", odgovorio je, dodajući da su s manjinama imali dobru suradnju.

Kaže da je nakon izbora došlo do smirivanja u DP-u, a kod Grbina je suprotno i da on vrijeđa.

Osvrnuo se i na upozorenje Ustavnog suda navodeći da je došlo kao posljedica "protuustavnog ponašanja strica Milanovića". Dodaje da je njegovo pojavljivanje odmoglo SDP-u i Grbinu koji i dalje vrijeđa.

"Ljubazno ih molim da shvate da su izgubili izbore, pobijedio je HDZ s partnerima", poručio je oporbi.

"Milanović 2020. i 2024., što je to, to je nenormalno sve. Moja poruka biračima je – imali ste političku sabotažu, diverziju na koju mi nećemo prestati skretati pažnju na to da ne bi postalo kao da je normalno. To nije normalno!", poručio je Plenković.

"HDZ je pobijedio. Sve drugo je prevara birača i volje naroda, ne može se gubitnik okupljati i praviti se pobjednik", rekao je Plenković, prenosi N1

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of