raste broj izdanih radnih dozvola

Na pomolu izmjene Zakona o stranicma, evo koji su sve noviteti

| Autor: Glas Istre
(Snimio Boris Ščitar/Pixsell)

(Snimio Boris Ščitar/Pixsell)


Državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Žarko Katić govorio je o Zakonu o strancima u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog, ističući da je to ponajprije povećanje roka na koji se može izdati dozvola za boravak i rad s jedne na tri godine.

- Izdaje se sezonska dozvola sa šest mjeseci na devet, olakšava se mijenjanje zanimanja kod istog poslodavca i mijenjanje poslodavca. Produžuje se izdavanje Plave karte s dvije na četiri godine, koja se izdaje visoko kvalificiranim državljanima iz trećih zemalja koji će donijeti novu vrijednost na naše tržište rada, rekao je.

Dodao je da oni koji se nađu na crnoj listi neće moći zapošljavati strance.

Direktorica granskih udruga u HUP-u Jasminka Martinović rekla je da je HUP pozdravio Zakon o strancima te naglasila da sve promjene koje idu u smjeru fleksibilnosti i olakšanog dolaska stranih radnika u Hrvatsku, ali i sve mjere koje će zadržati radnike u Hrvatskoj na dulje vrijeme, što će pomoći i radnicima i poslodavcima.

Savjetnik predsjednika HGK Josip Zaher rekal je da HGK podržava izmjene Zakona, a posebno produljenje dozvola za rad, što će, kako kaže, rasteretiti administrativne kapacitete gospodarstvenika, ali i MUP-a.

- Dugotrajnost postupka će administrativnim pritiskom doći do bržeg rješavanja postupka, naglašava.

Martinović ističe da je nekada proces dovođenja radnika u Hrvatsku ponekad trajao 3-7 mjeseci, što je ograničavajući faktor.

Katić govori da u veljači raste broj izdanih radnih dozvola, 60 posto u odnosu na prošlu godinu.

Zaher je rekao da je teško reći koliko će porasti broj stranih radnika u Hrvatskoj, ali kako sve prognoze govore o tome.

- Želimo da strani radnici koji ovdje rade i žive, žive u dostojnim ljudskim uvjetima, govori.

Martinović naglašava kako i sada Pravilnik o boravku državljana trećih zemalja obvezuje poslodavce da sezonskim radnicima moraju omogućiti smještaj. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter