reforma

Daju im manju plaću nego uzgajateljima konja: "Ovo što nude učiteljima je totalno poniženje!"

| Autor: Novi list
(Screenshot RTL)

(Screenshot RTL)


Ne prestaju reakcije na najavljenu Vladinu reformu plaća, a što uključuje i prijetnje prosvjedima i štrajkovima. Koplja se lome oko koeficijenata, a sindikati imaju rok od 15 dana da na uredbu pošalju svoje mišljenje.

Nezadovoljstvo buja i u sustavu obrazovanja. RTL je razgovarao s učiteljicom razredne nastave Marijom Cvjetković, koja ima 20 godina staža.

Zabrinuta je oko svoje plaće, jer ono što sad dobije pratit će je do mirovine.

“Plaća bi mi rasla oko 110 eura. Ne možemo biti time zadovoljni”, ispričala je u razgovoru za RTL.

Učitelji i uzgajatelji konja

Na pitanje kako stoji u odnosu na druge djelatnosti, nema dileme – to što nude je katastrofa.

“Ne da se išlo na izjednačenje nego na totalno poniženje”, ističe učiteljica.

S njom se slaži u sindikati u sustavu obrazovanja.

“Među svim usporedbama oko koeficijentima najbizarnija je svakako usporedba učitelja i uzgajatelja konja u državnoj ergeli jer oni drugi imaju oko 11 posto veći koeficijent, naime onaj koji odgaja djecu ima manji koeficijent od onoga koji uzgaja konje”, ističe Željko Stipić iz Sindikata zaposlenih u školstvu Preporod.

Plaće neće svima isto rasti. No, u prosjeku će biti veće za oko 13 i pol posto za zaposlenike u državnim i javnim službama.

“Predstavnici državnih službi su zadovoljni kao i dio javnih također ne bih rekao da su svi nezadovoljni. Govorimo o ukupno milijardu i pol eura koje je vlada uložila kao poslodavac”, tvrdi ministar rada Marin Piletić.

Neki već najavljuju poteze

No, neki već sada najavljuju sljedeći potez.

“Prvi je korak sigurno nekakav prosvjed. Mi to polako pripremamo imali smo sastanak sa članovima radimo to intenzivno”, najavljuje glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin.

Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi ističe da i kod njih ima radnika koji su zadovoljni, ali i onih koji nisu.

“To su oni koji su nezdravstveni radnici, imaju završenu srednju stručnu spremu njihova razlika između NKV radnika je 50 eura”, objašnjava.

U koštac s velikom reformom koeficijenata Vlada se odlučila uhvatiti na kraju mandata.

“Ja bih rekao da je to bila kriva procjena da će svi sada biti zadovoljni samo time što se plaće rasti, no ne neće jer tu postoje i neka druga načela kriteriji prema kojima ljudi procjenjuju što se s plaćama”, dodaje Kroflin u razgovoru za RTL.

Istovremeno, ministar Piletić kaže da je reforma koeficijenata jedan od najvažnijih poteza Vlade u ovom mandatu te da će na kraju 244 tisuća zaposlenih biti zadovoljno.

No, dok on očekuje zadovoljstvo rastom plaća, dobio je prijetnju sindikalnim prosvjedima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini