GRADSKO VIJEĆE GRADA VODNJANA

Rasprava među vijećnicima: dio vijećnika nezadovoljan maksimalnim povećanjem porezne stope

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


Pitanje povećanja porezne stope, jedna od točki koja se našla na jučerašnjem dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća Grada Vodnjana, izazvala je raspravu među vijećnicima, baš kao što je to bio slučaj početkom tjedna i u Puli.

Vijećnik Denis Sgagliardi uputio je zahtjev za izbacivanjem točke o povećanju porezne stope s dnevnog reda obrazlažući da je ona previsoka. Odlukom se, naime, predložilo da se niža stopa poreza na dohodak poveća s 20 na 22,4 posto, a viša s 30 na 33,6 posto, počevši od 1. siječnja 2024. godine. Njegov amandman je odbijen, a odluka je usvojena s šest glasova "za" i 3 "protiv".

Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske predstavila je Prijedlog nove porezne reforme koja općinama i gradovima omogućuje da samostalno za svoje područje propišu stope poreza na dohodak od nesamostalnog rada i samostalne djelatnosti. A nakon što je Vlada ukinula prirez, mnogi gradovi i općine odlučili su taj manjak nadomjestiti povećanjem stope poreza na dohodak.

Protiv odluke o maksimalnom povećanju bila je i IDS-ova vijećnica Ester Geissa Đurić koja naglašava da je građanima, nakon spomenutih izmjena zakonskih propisa, trebalo ostati nešto više novca u novčaniku.

Sgagliardi je, pak, dodao da manjak prireza treba nadomjestiti racionalizacijom poslovanja. Postavio je pitanje je li bilo nužno povećati nižu i višu na maksimalnu moguću razinu, na što je vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio istaknuo da je to bilo potrebno jer Grad osjeća inflaciju u svim sektorima, kao i da ovom odlukom neće biti oštećen ni jedan radnik, jer će biti drugih osobnih olakšica koje će to nivelirati, pa će plaće ostati iste.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter