PRIHVAĆENA DVA AMANDMANA

Sabor: Po milijun eura za mlade na selu i biosigurnosnu infrastrukturu

| Autor: Hina
(Snimio Patrik Macek / Pixsell)

(Snimio Patrik Macek / Pixsell)


Vladini predstavnici u utorak su u Saboru od 30-ak amandmana za pomoć poljoprivredi prihvatili tek dva, Marijane Petir (NZ) da se milijun eura osigura za mlade na selu i Ružice Vukovac (NZ) da se isto toliko izdvoji za biosigurnosnu infrastrukturu za držanje svinja.

Cilj je pokrenuti generacijsku obnovu hrvatskog sela i poljoprivrede, te doprinijeti osiguravanju proizvodnji hrane, istaknula je Petir zadovoljna što je prihvaćen njezin amandman. Država će milijun eura dati gradovima i općinama s manje od pet tisuća stanovnika kako bi pomogli mladim obiteljima koje se bave poljoprivredom kod kupnje ili nadogradnje kuća.

Na taj način mlade će se potaknuti da kupe ili prošire svoje kuće i ostanu živjeti na selu, dodala je Petir.

Prihvaćen je i amandman Ružice Vukovac (NZ) da se pomogne svinjogojcima kod osiguravanja biosigurnosne infrastrukture. Vukovac je tražila milijun eura a Vlada odobrila 943.000 eura.

"Meni je ovo ravno čudu", ustvrdila je zadovoljno Vukovac.

Poručila je međutim kako je i dalje stava da treba ukinuti kategorizaciju objekata koja stavlja uzgajivače u neravnopravan položaj te onima koji žele postaviti biosigurnosnu infrastrukturu za držanje svinja osigurati financijsku podršku u 100 postotnom iznosu.

Vukovac smatra i da ne bi trebalo biti zabrana u prometu kod svinja koje je veterinar pregledao i utvrdio da su zdrave.

Predstavnicima Ministarstva poljoprivrede poručila je da ne ignoriraju glasove poljoprivrednika na terenu.

"Ministrica ne želi doći razgovarati s ljudima na terenu nego se hvata informacija koje joj dostavljaju neki ljudi koji se nazivaju predstavnicima hrvatskog sela. Tu posebno mislim na Hrvatsku poljoprivrednu komoru koja u najužem krugu upravljanja ima predstavnike krupnog kapitala a neki imaju kontakte i s uvoznim lobijima", kazala je.

Ostali oporbeni amandmani koji se odnose na poljoprivredu su odbijeni,  a među njima i onaj Marina Miletića (Most) da se osigura 600 tisuća eura više za pčelarski sektor.

Prespavajte i razmislite o amandmanu, bez pčela nema života, poručio je Miletić državnom tajniku u Ministarstvu poljoprivrede Tugomiru Majdaku.

Sluha nije bilo ni za amandmane Željka Lenarta (HSS) da se u proračunu više izdvoji za pomoć proizvođačima zbog elementarnih nepogoda, za monitoring pesticida u hrani,  za zdravstvenu zaštitu bilja, za naknadu štete od divljači itd.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini