USPJEŠNA PREMIJERA

ODBOJKA IGRAČICE VELOG VRHA SU PRVOLIGAŠKO PRVENSTVO ZAKLJUČILE NA ŠESTOM MJESTU: Po prikazanom tijekom sezone, plasman je realan

| Autor: Ivica CEROVAC
USPJEŠNA PRILAGODBA NA NOVU STVARNOST - Barbara Kalister u napadu (Neven LAZAREVIĆ)

Odluka o prekidu natjecanja s rezultatske strane nije nas previše pogodila, jer smo osvojile mjesto na kojem bismo, vrlo vjerojatno, završile i da se sve odigralo do kraja kako je bilo i planirano. No, neki su klubovi sigurno oštećeni, dok su drugi profitirali, naročito oni koji neće ispasti, rekla je trenerica Tatjana Tonković

Rukovodstvo Hrvatskog odbojkaškog saveza donijelo je 12. ožujka odluku po kojoj će se sve utakmice svih odbojkaških liga do daljnjega igrati bez gledatelja. Napravljeno je to po preporuci Ravnateljstva civilne zaštite, a sa svrhom zaštite gledatelja, igrača i klubova, ali i samog natjecanja. Istog dana, na inicijativu Središnjeg državnog ureda za sport i vezano uz prevenciju daljnjeg širenja zaraze koronavirusom, održan je hitni sastanak Upravnog odbora Saveza na kojem je odlučeno kako se sva odbojkaška natjecanja svih dobnih kategorija otkazuju do 1. travnja. Pet dana kasnije, Upravni odbor se opet sastao te, sukladno naputcima Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, donio odluku o prekidu svih ligaških natjecanja u muškoj i ženskoj konkurenciji te zaključio rang ljestvicu klubova prema zatečenom stanju.

Iznenađujuća vijest

- Malo nas je sve skupa iznenadila ta vijest, jer je doslovno stigla preko noći. Dan prije nitko tako nešto nije spominjao, a onda je odjednom sve zaključeno. Očekivali smo da će se, kao i u drugim sportovima, sačekati do kraja mjeseca i onda, ovisno o razvoju situacije, odlučiti što i kako dalje. No, ispalo je drugačije i sve je brzo završeno. Nikakva pauza, odmah kraj, rekla je Tatjana Tonković, trenerica odbojkašica Velog Vrha. - Nas ta odluka s rezultatske strane nije previše pogodila, jer smo osvojile mjesto na kojem bismo, vrlo vjerojatno, završile i da se sve odigralo do kraja kako je bilo i planirano. No, neki su klubovi sigurno oštećeni, dok su drugi profitirali, naročito oni koji neće ispasti, poput Kostrene u našoj ligi. Cure su drage, ali nisu osvojile niti jedan bod, a sad će, ni krive ni dužne, i iduće sezone igrati Prvu ligu. S druge strane, u muškoj Superligi ovakav rasplet sigurno nije bio fer, jer su odigrana tek dva kola u kojima dvije najbolje momčadi, zagrebačka i kaštelanska Mladost, nisu međusobno odmjerile snagu. No, tako se poklopilo, što drugo reći.

Velovršanke su prvi dio sezone okončale s polovičnim uspjehom, upisavši devet pobjeda i isto toliko poraza. Donijelo im je to šesto mjesto u društvu deset ekipa i ulazak u Ligu za ostanak. U njoj su odradile tri utakmice i upisale isto toliko pobjeda, svladavši pritom sve direktne suparnice te pet kola prije okončanja natjecanja čvrsto držale vodeću poziciju u svojim rukama.

- Mogu reći da sam zadovoljna ostvarenim rezultatom. Ipak nam je ovo bila prva sezona u ovom rangu te smatram da smo je dobro odradile. Susrele smo se s puno novih stvari kojima smo se trebale prilagoditi, pa su samim tim određene oscilacije u našoj igri bile i očekivane te je bilo dobrih utakmica, ali i onih manje dobrih. Protiv papirnato kvalitetnijih protivnica odigrale bismo puno bolje, dok bi se protiv onih nešto slabijih znale malo i opustiti. Mučili su nas pritom i zdravstveni problemi te smo dosta utakmica odradile nekompletne, pa možemo zaključiti kako je ovo šesto mjesto naš realan plasman, istaknula je Tonković. - Normalno da uvijek postoji mala žal za nekom propuštenom prilikom te shodno s time, prvo što smo međusobno komentirale, nakon što smo saznale da je prvenstvo gotovo, činjenica je kako su Dubrovčanke izborile plasman u Superligu. A mi smo ih u prvom dijelu sezone svladale u našoj dvorani.

Iz dvorane na pijesak

Bez obzira što je sezona zaključena, na Velom Vrhu se i dalje s pozornošću prati razvoj događaja te iščekuje trenutak kad će se situacija normalizirati i igračicama biti omogućen povratak u dvoranu.

- Svjesne smo da je u trenutačnoj situaciji malo kome do sporta i svi samo čekaju da se sve ovo smiri. Nadamo se i vjerujemo da bi se to moglo dogoditi kroz mjesec ili mjesec i pol dana, kako bismo uspjele još malo "osjetiti" dvoranu, a ne da se vratimo na parket pred početak sljedeće sezone, zaželjela je Tonković. - Prijašnjih godina, naše aktivnosti ne bi prestajale s okončanjem prvenstva, već bismo samo malo smanjile broj treninga i ostale u dvorani do kraja lipnja, a onda bi se preselile na pijesak. Bilo bi lijepo kad bi se cijela ova situacija rasplela na način da nešto slično napravimo i ove godine.

Zimska pauza trebala bi biti duža

Tatjana Tonković priznaje da je odluka o prekidu prvenstva kod nje, onako na prvu, izazvala oprečne osjećaje.

- U početku mi je čak bilo i malo drago što je sve gotovo, ali već sada mi fale utakmice. Sezona je stvarno bila naporna i odužila se. Puno je bilo utakmica, duga putovanja na koja prijašnjih godina nismo bile navikle, ali najveći problem predstavljala nam je jako kratka zimska pauza. Posljednju utakmicu u prošloj godini odigrale smo 21. prosinca, a drugi dio sezone otvorile 11. siječnja. Samo tri tjedna pauze, a onda nam se još tako poklopilo da nam je prva utakmica odmah donijela put do Dubrovnika. Osobno, voljela bih da ta zimska pauza bude malo duža, da nam siječanj bude slobodan i onda nastavimo prvenstvo. Ne bismo ga onda završile u travnju nego početkom svibnja, ali vjerujem da to nikom ne bi predstavljao prevelik problem, smatra Tonković.

Tatjana Tonković profesorica je tjelesne i zdravstvene kulture u pulskoj Strukovnoj školi: Prilagodila sam program i sve to sada naliči na fitness

Epidemija koronavirusom dovela je do zatvaranja svih obrazovnih institucija te se nastava održava online. S novim režimom rada bori se i Tatjana Tonković, profesorica tjelesne i zdravstvene kulture u pulskoj Strukovnoj školi.

- Nama praktičarima cijela ova situacija je koma, priznala je Tonković. - Prilagodila sam program i sve to sada naliči na fitness. Učenicima zadajem vježbe koje mogu doma napraviti, a sad je na njima kako će ih i na koji način odraditi, jer ih ja ne mogu nikako kontrolirati. Problem je i s povezivanjem, jer se cijela Hrvatska prijavi u isto vrijeme pa nam je jedan dan sustav ujutro pao i nismo se mogli ulogirati do 13 sati. Srećom, prikupila sam dovoljno ocjena pa barem neću imati nikakvih problema oko zaključivanja, no muči me jedan drugi problem. Razrednica sam maturantima i kako to biva svake godine, oni su već pomalo u panici, pa me strah i pomisliti što će biti dalje ako se stanje ne smiri.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini