TREĆA HNL ZAPAD

U SUBOTU STARTA NOVA SEZONA ZA ŠEST ISTARSKIH PREDSTAVNIKA: Jadran i Uljanik, pa i Rudar, borit će se za vrh i jedinstvenu Treću ligu, ostali teže stabilizaciji i bijegu od "Pete lige"

| Autor: Boris VIDULIN
Matko Videkić pojačao je Pazinku (M. MIJOŠEK)

Matko Videkić pojačao je Pazinku (M. MIJOŠEK)


U subotu, u 17.30 sati, kreće trećeligaška nogometna karavana koje će ove sezone imati jednog istarskog predstavnika manje nego prošle sezone. Rovinj se preselio u niži rang pa će tako istarski poluotok zastupati šest momčadi. Neke će se od njih boriti za naslov prvaka, koji donosi kvalifikacije za ulazak u Drugu HNL, no teško je vjerovati da će biti zainteresiranih za razliku od ulaska u jedinstvenu Treću HNL. Razlika je u činjenici da će HNS plaćati troškove putovanja i službenih osoba na domaćim utakmicama u trećeligaškom rangu, pa klubovi ne skrivaju da su zainteresirani igrati to natjecanje. Dva najbolje plasirana kluba koja imaju uvjete, a da nisu ispod petog mjesta, imat će priliku sljedeće sezone napredovati u trećeligaški rang natjecanja. Kada se govori o donjem djelu ljestvice, onda valja samo izbjeći posljednje mjesto koje vodi u "Petu ligu". Da li će to biti županijska, ili međužupanijska, liga još se ne zna jer ne postoje propozicije. 

Promjene u kadru

Najbolje plasirana istarska momčad prošle sezone Jadran iz Poreča doživjela je značajne promjene u igračkom kadru. Donekle su pomlađeni, u kadru ih je nešto manje, pa će se bazirati na svojim juniorima koji su igrali kvalifikacije za ulazak u Prvu HNL mladih, no nisu uspjeli. Sama ta činjenica dovoljno govori da se radi o darovitim nogometašima koji nemaju iskustva, no kroz određeno vrijeme prilagodne sigurno će ga steći pod paskom trenera Dalibora Šurana.

- Vjerujem da će oni koji su igrali za juniore iskoristit priliku kao što to trenutno čini Masimo Terlević, a ne zaostaje puno ni Filip Mendiković, iako slabije trenira zbog posla. Nama samo dva igrača ne rade u turizmu i to se osjetilo tijekom ovog pripremnog perioda, no sigurno je da ćemo, kada krene prvenstvo, to već nekako nadoknaditi. Novopridošli Ivan Al Tharwan je pravi igrač i to nije sporno, a Karlo Abramović i Miloš Marinković, koji je došao iz Mađarske, te povratnik Robert Vlizlo imaju "ono nešto" što će nam biti od pomoći u ovoj sezoni. Ambicije ne skrivamo, želimo biti među prve dvije momčadi, želimo ući u jedinstvenu Treću HNL, najavio je Dalibor Šuran, trener Jadrana.

Pulski Uljanik ostavlja dojam kao odlično posložen klub, s mladim trenerom i poletnim igračkim kadrom te je za vjerovati da će nastaviti igrati kako su to činili na proljeće. Momčad izgleda donekle izmijenjena, a svi novopridošli igrači, izuzev Saše Uroševića, su neiskusni za ovaj rang natjecanja. No, to ne brine trenera Sašu Kolića.

- Istina je da smo kadar popunili s neiskusnim igračima, osim Saše Uroševića, no radili smo na tome da ih što prije uklopimo i smatram da smo u tome uspjeli, kako na terenu, tako i izvan njega, i da ćemo biti još bolji jer je postojeći igrački kadar od prošle sezone još više dobio na sinergiji. Ulazimo u sezonu puni optimizma, najavio je Kolić.

Labinski Rudar je smanjio igrački kadar, procijenili su da im ne treba gomilati igrače, ali sad su se zaredale ozljede i pojavio se potencijali problem. Kako klub uvijek ima najviše ambicije, to bi moglo negativno utjecati na njihovo ostvarivanje pa će ovo biti vrlo izazovna sezona za "kovare". S novim trenerom Zoranom Škerjanecom pokušat će uloviti jedinstvenu Treću HNL, no svjesni su da to neće biti ni malo lagan zadatak. 

Povratak Pazinjana

Novigrad je ponovo promijenio više od 50 posto momčadi. Kako to obično biva na Lacu, veliki broj nogometaša napustilo je klub, ali je isto tako veliki broj novo pridošlih. Teško je reći što se od njih može očekivati, neki imaju iskustvo igranja saveznog ranga, no neki su do sada igrali, primjerice, Drugu ŽNL u Splitu, ili pak županijsku juniorsku ligu. Novi igrači na popisu, isto tako novog, trenera Srđana Radonjića iz Crne Gore su: Benjamin Ivančević (Grobničan), Matko Budan (Nehaj), Mislav Šimić (Čepin), Luka Škare i Šimun Šolić (Hajduk II juniori), Tomislav Đurić (Dinamo II),Tiago Pinto Borges (Mosor-Sv.Jure), Filip Kalačević (Crna Gora) i Flavio Beck Junior (Solin).

Pazinka će biti snažnija nego što je bila prošle sezone. Osim novog trenera Elvisa Brajkovića, vraćeno je podosta bivših igrača i sada je izbor mnogo veći nego što je to bio na proljeće. Zadržana je okosnica prve momčadi i sigurno je da će se ove natjecateljske sezone lakše disati u Pazinu.

Buje ulaze u drugu sezonu saveznog ranga i teško će se upustiti u borbu za sam vrh, no isto tako ne bi trebali imati problema oko izbjegavanja posljednje pozicije. Klub je baziran na igračima sa sjevera Istre, kod njih nema dolazaka "sa strane" i uspijevaju biti konkurentni. U kadru više neće imati tri stožerna igrača: Diega Valentu, Mihajla Bojića i Ivana Brečevića, koji su prekinuli nogometnu karijeru što će biti nedostatak iskustvu, ali Buježi su uvjereni da će s novim mladim snagama dobiti na poletnosti i kroz trku nadoknaditi manjak iskustva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater