TREĆA HNL ZAPAD

Tercet u borbi za naslov, šest mjesta za promociju. JADRAN, CRIKVENICA I GROBNIČAN U NISKOM STARTU

Gledajući iz sadašnje perspektive, tri prvoplasirane momčadi igraju samo za naslov prvaka jer Crikvenica nije u konkurenciji za promociju. Naime, nemaju uvjete za jedinstvenu ligu pošto im je HNS uskratio licencu jer nemaju sve kategorije mlađih dobnih uzrasta. No, poslali su žalbu

| Autor: Boris VIDULIN
OSTATI ISPRED GROBNIČANA - Mate Ivetić (Jadran) (snimio Milivoj MIJOŠEK)

OSTATI ISPRED GROBNIČANA - Mate Ivetić (Jadran) (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Poraz Jadrana u Crikvenici protiv istoimenog domaćina, ali i uvjerljiva pobjeda Grobničana dodatno je zakomplicirala borbu za naslov prvaka. Sada su tri momčadi u razmaku od samo dva boda, Jadran ima 51, Crikvenica 50, a Grobničan 49 i to dva kola prije kraja.

Pogled na raspored sugerira da bi Grobničan trebao najlakše do svih šest bodova u posljednjih nešto više od 180 minuta igre. Oni će ove subote gostovati na Krku, a sljedeće protiv Rudara, a to su momčadi lišene bilo kakvog pritiska koje donosi borba za naslov, promociju ili selidbu u niži rang natjecanja. Dakako da to ne znači kako neće igrati na pobjedu, ali bi motiv suparnika mogao biti presudan.

Crikvenica će ove subote u goste kod susjeda na Bahlin, a kako Vinodol još uvijek nije osigurao ostanak u ligi, ispred "fenjeraša" Naprijeda su tek dva boda, tražit će pobjedu pa će to biti težak ispit za njih. Za razliku od posljednjeg kola kada ugošćuju Buje.

Jadran će najprije ugostiti Novigrad, koji još uvijek gaji aspiracije za ulazak u jedinstvenu Treću HNL, dok će za kraj put Senja. Gledajući iz sadašnje perspektive, tri prvoplasirane momčadi igraju samo za naslov prvaka jer Crikvenica nije u konkurenciji za promociju. Naime, nemaju uvjete za jedinstvenu ligu pošto im je HNS uskratio licencu jer nemaju sve kategorije mlađih dobnih uzrasta.

Poslali su žalbu koja u normalnim okolnostima, strogo citirajući propozicije i pravilnik "ne prolazi", no svjedoci smo da je baš sve u hrvatskom nogometu moguće. Ne tako davno klubovi koji su zaboravili prijaviti momčad za sljedeću sezonu, bez problema su prihvaćeni i na uštrb momčadi koji su sve učinili u okvirnom roku, primljeni u ligu. Iz tog razloga nitko se ne bi trebao veseliti prerano.

Kada bi sve bilo onako kako to biva u uređenim državama i nogometnim savezima, izvjesno je kako bi Jadran i Grobničan već "jednom nogom" bili dijelom buduće jedinstvene Treće HNL. Ukoliko Grobničan, koji se prijavio za igranje kvalifikacija za drugoligaški rang, izbori Drugu HNL, onda će još netko iz sadašnje Treće HNL zapad dobiti pravo na promociju poput Jadrana.

Četvrtoplasirani Krk nije dobio licencu, Pazinka na petom mjestu nije ju ni tražila i tu se otvara mogućnost da i Novigrad kao šestoplasirani klub uđe u viši rang. Čak i ako Grobničan odustane od kvalifikacija ili ne uspije u tom naumu, za popunjavanje Treće HNL odigrat će se kvalifikacije između sadašnjih pet trećih liga i to je još jedan način da Novigrad u posljednji tren sezonu ipak proglasi uspješnom.

Može li ih netko ugroziti na šestoj poziciji koja je i posljednja s koje se može tražiti ulazak u viši rang? Rudar ima dva boda manje, ali nisu se ni prijavili za novoosnovanu ligu, dok je Uljanik koji ima ambicije za tako nešto u minusu za četiri boda. Realno šansa postoji, no teško da će Novigrad, ako i propusti pobjedu u Poreču, to isto učiniti na svom igralištu protiv Vinodola. S druge strane Uljanik igra u Bujama i protiv Pazinke pa bi mogao do punog plijena, ali ne ovisi samo o sebi.

Bez obzira na brojne kombinacije i predviđanja, po starom dobrom običaju, prvenstvo će završiti, a da baš nitko neće biti siguran gdje će igrati sljedeće sezone. Kako su klubovi već i naučeni na takav razvoj situacije, ne opterećuju se previše jer ionako oni tu ne mogu puno učiniti. Propozicije postoje, sve se zna kako bi trebalo izgledati na kraju sezone, međutim kada dođe taj kraj sezone onda su uz propozicije bitne i neke druge stvari koje puno puta imaju male dodirne točke s nogometom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter