RIJETKOST U NAŠIM KRAJEVIMA

VIDEO / Neobična životinja velika tridesetak centimetara nasukala se na plaži u Savudriji. NIJE RIJEČ O GOLEMOJ MEDUZI

| Autor: Glas Istre
(Snimila Diana Tratar / Dalmacija danas)

(Snimila Diana Tratar / Dalmacija danas)


Morske struje, valovi, plima i oseka na obalu izbace razna morska bića, a jedna čitateljica nemalo se iznenadila kada je, šetajući se plažom tijekom nedjelje, ugledala tridesetak centimetara veliku prozirnu životinju, piše Dalmacija danas.

– Ništa slično nisam vidjela, mislim da se radi o golemoj meduzi – kazala je čitateljica koja je danas boravila na području Savudrije.

Ipak, stručnjak tvrdi da se ne radi o meduzi, nego o vrsti morskog puža.

Tethys fimbrija je vrsta predatorskog morskog puža iz obitelji puževa golaća. Iako je službeni naziv životinje Tethys fimbria valjano ime, koristi se i sinonim Tethys leporina Linnaeus, prenosi Morski.hr.

Ovaj puž živi na području Sredozemnog mora i uz istočne obale Atlantskog oceana od Portugala na sjeveru do Gvinejskog zaljeva na jugu. Staništa su mu područja s pijeskom ili blatom, a živi na dubinama od 20 do 150 centimetara.

Duljina tijela morskog puža može doseći i do 30 centimetara. Proziran je, ali sprijeda ima tamne mrlje. U prednjem dijelu tijela ima široku usnu kapuljaču. Ovaj morski puž vrlo je dobar plivač. Hvata male rakove širokom kapuljačom i njima se hrani .

Cerata se može samoamputirati (autotomija) kao obrambeni mehanizam kada je puž u opasnosti, prenosi Morski.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum