Dani otvorenih vrata udruga

DKC LAMPARNA: Izložba Lene Marie Josić i predstavljanje stripa o industrijskoj baštini

| Autor: Brabko BIOČIĆ
Jedan od radova Lene Marie Josić

Jedan od radova Lene Marie Josić


U povodu Dana otvorenih vrata udruga, koji se održavaju od 10. do 12. lipnja u labinskom Klubu mladih Club 21 DKC-a Lamparna danas u 18 sati otvara se izložba "Crno – bijeli svijet" Lene Marie Josić, učenice trećeg razreda Osnovne škole Ivan Batelić u Raši.

Talentirana mlada umjetnica

Talent Lene Marie Josić za crtanje i slikanje uočen je već u najranijoj dobi, kad se u vrtiću isticala drugačijim stilom od ostale djece. Pohađala je razne likovno - kreativne radionice, uključujući i radionicu oblikovanja gline, a trenutno u svojoj školi pohađa dodatni likovni odgoj. Godine 2020. imala je i vlastitu online izložbu u Centru za kulturu i informacije Maksimir, u Zagrebu, na kojoj je izložila 11 radova. Najdraža tehnika joj je crtanje olovkom i slikanje akrilom na platnu, a najveća joj je želja da se obrazuje i nadogradi kao umjetnik te da pronađe svoj vlastiti stil.

Izložba je realizirana u sklopu projekta Djelatnost DKC Lamparna u 2021 kojeg sufinanciraju Zaklada Kultura nova te Ministarstvo kulture i medija.

Baština u stripu

Tijekom Dana otvorenih vrata udruga u Klubu mladih DKC-a Lamparna biti će predstavljen i strip pod nazivom "Mali vodič po četiri grada industrijske baštine", kojeg je početkom godine L.A.E. XXI objavio te distribuirao projektnim partnerima i drugim korisnicima u Hrvatskoj i Sloveniji, u sklopu nedavno dovršenog projekta prekogranične suradnje INSPIRACIJA, sufinanciranog od strane EU iz programa suradnje INTERREG Slovenija-Hrvatska.

Radi se o vodiču u formi stripa riječke autorice Korine Hunjak – inače autorica i slikovnice za djecu "Macić" objavljene u sklopu istog projekta - koji dočarava rudarsku i industrijsku baštinu četiri grada u Hrvatskoj i Sloveniji: Labina, Rijeke, Trbovlja i Slovenske Bistrice.

Kroz svaki grad čitatelje vodi jedan od njegovih žitelja, upoznajući ih s brojnim lokalnim zanimljivostima. U Labinu je, između ostalog, dočarana šetnja starim gradom, saznajemo za mali muzej rudarstva u Raši, kao i sve o arhitektonskim tragovima fašizma u Podlabinu. U Rijeci se upoznajemo s kanjonom Rječine, Muzejom grada Rijeke te adrenalinskim parkom u staroj proizvodnoj hali pored kontejnerskog terminala. Doznajemo da Trbovlje ima Festival novomedijske umjetnosti Speculum Artium, koji privlači ljude s interesima na granici znanosti i umjetnosti. Slovenska Bistrica se može pohvaliti dvjestogodišnjom tvornicom aluminija Impol, a dio je i kružne biciklističke ture od 51 kilometar, koja prolazi raznim točkama povijesne industrijske baštine u tom kraju. Ovo su samo neke od brojnih lokacija spomenute u vodiču, jednom od brojnih aktivnosti projekta prekogranične suradnje INPIRACIJA.

Revitalizacija

Riječ je o projektu koji potiče revitalizaciju bogate industrijske baštine spomenutih gradova kroz stvaranje novih sadržaja u turizmu, a koji će ponovno oživjeti nekoć aktivne industrijske objekte. Četiri grada slične industrijske prošlosti predstavljaju novu prekograničnu turističku turu: od pilana i mlinova Pohorja preko rudnika u Trbovlju i Labinu do Riječkog pristaništa, na kojoj će se razviti niz novih kulturnih i turističkih proizvoda te kulturnih manifestacija poput Festivala industrijske baštine i Bijenala industrijske umjetnosti.

Tijekom Dana otvorenih vrata udruga ograničena količina stripa "Mali vodič po četiri grada industrijske baštine" podijelit će se posjetiteljima DKC-a Lamparna besplatno.

Projekt INSPIRACIJA sufinancira Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska V-A 2014.-2020.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of