ZAGREB

ZFF: "Stric" je božićni film u kojem je nešto jako pošlo po krivu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nagrađivani film "Stric" Andrije Mardešića i Davida Kapca, netipičan filmski uradak na tankoj granici horora, trilera, drame i crne komedije, njegovi autori za Hinu opisuju kao "božićni film u kojem je nešto jako pošlo po krivu". 

Njihov dugometražni prvijenac svoju zagrebačku premijeru ima u četvrtak na Zagreb Film Festivalu u glavnom natjecateljskom programu, gdje stiže nakon uspješnog nastupa na  više od 15 festivala i devet osvojenih nagrada.

Površinska radnja filma bliska je svakome s barem jednim gastarbajterom u obitelji - bogati stric, kojeg glumi Miki Manojlović, dolazi iz Njemačke s darovima, na stolu je blagdanska purica, a oko stola nervozna obitelj (Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica). 

Problem je što dugoočekivani stric ne dođe samo jednom i ode, nego se uvijek iznova vraća, a svaki se put s naizgled obiteljske idilične slike skida jedan po jedan sloj, sve dok ne ostane samo gadna istina s kojom se nitko ne želi ili ne usudi baviti.

David Kapac smatra da se s njihovim filmom svatko može povezati na nekoj temeljnoj razini, jer on govori o našim običajima, tradicijima i obiteljskim nedaćama prilikom blagdana, rođendana i svih obiteljskih okupljanja.

Ta tematska podloga poslužila im je ipak samo kao poligon kako bi, objasnio je, pokazali kako stvari, ako se malo pomaknu u nekakav ekstrem, mogu izgledati.

"To je zapravo naš nekakav način nošenja s obiteljskim odnosima i njihovim posljedicama na mladu psihu", rekao je, dodajući da je film imao na njih i terapeutski učinak. 

"Svaki film se radi da se liječi od nekakve frustracije, traume, onog što nas muči ili si objasnimo pitanja na koja nemamo odgovora", ustvrdio je.

Jeftinije je snimiti film nego ići psihijatru

S njime se složio i Andrija Mardešić, našalivši se kako su, kada su usporedili koliko bi platili psihijatre u zadnjih sedam godina rada na filmu i koliko je film na kraju koštao, shvatili da bi bilo puno jeftinije snimiti film.

Scenarij su pisali zajedno jer, kaže, obojica imaju istu frustraciju iz djetinjstva - imali su prijatelje koji su imali bogate kumove, stričeve, obitelj i familiju iz Njemačke, Austrije i Australije. 

"Svi su oni imali su bolje igračke od nas i ovaj je film svojevrsna osveta njima, bez obzira što su njihovi stričevi i rodbina vjerojatno krasni ljudi, a ovaj naš stric baš i nije", rekao je.

Kapac napominje kako se slično događa i danas, "mladi dečki i danas odlaze na bauštelu u Njemačku i štede, ovdje kupuju stanove, ali i dalje donose bombonijere, a mi se i dalje time oduševljavamo."

"Mislim da je to nešto u našoj društvenoj psihi, pitanje našeg povijesnog okvira da vrednijim doživljavamo nešto što dolazi iz inozemstva. S tim smo se zapravo mi ovdje obračunavali."

Drago mu je što film nije puno izgubio u prijevodu i što ga je, bez obzira na ovdašnje specifičnosti, dobro shvatila i publika na inozemnim festivalima.

"Tu nekakvu represiju svi doživljaju kao istočnjačku, političku ili financijsku, kroz kapitalizam, no  zapravo se povezuju s obiteljskim odnosom", objasnio je.

Film čiji žanr ovisi o tome tko ga gleda

"Stric" je film koji se teško može žanrovski odrediti, a i gledatelji ga različito vide, dok je jednima smiješan, drugima je zlokoban  i bizaran . Nagrađivan je na manifestacijama različitih profila - proglašen je najboljim na Festivalu horor filma u Santiagu te na festivalu KineNova u Skopju, ali kao najbolji umjetnički uradak.

Kritika ga je opisivala kao društvenu satiru, kritiku politike, ideologije, tradicije, crkve, a iako autori ne bježe od njegova mogućeg političkog iščitavanja, složni su da im to nije bila namjera. Nisu razmišljali o žanru, a i ne žele ga definirati kako ne bi time 'ukrali' nešto od doživljaja gledatelja.

"Film je nastao spontano iz svega onoga što mi jesmo i što volimo. U isto vrijeme i na isti način volimo žanrovske filmove i art-filmove, europski i holivudski film, a u Stricu je zapravo sve ono što bismo mi voljeli gledati u drugim filmovima", rekao je Mardešić.

Kapac dodaje da, ako išta zagovaraju kroz ovaj film, onda to je da filmove ne treba trpati u žanrovske okvire, da puška u kadru ne znači žanr ili nužno nasilje.

"Stric" je razvijan u sklopu ZFF-ove scenarističke radionice Moj prvi scenarij, a dosad je osvojio, među ostalim, posebno priznanje na festivalu u Karlovym Varyma i Zlatnu arenu za scenarij na Pulskom filmskom festivalu.  U kina stiže 1. prosinca. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum